istraživanja otkrila

Vrlo moćni vitamin: Uz zeleno lisnato povrće bolje pamtimo

Dreamstime
22.01.2018.
u 08:52

Takvo povrće sadrži vitamin E, antioksidans važan za očuvanje zdravlja neurona. Povrće poput blitve, zelene salate, kelja i špinata odlično utječe na kognitivne sposobnosti

Takozvanu MIND (um) dijetu u posljednje vrijeme sve češće preporučuju američki nutricionisti i dijetetičari. Ona je posebno koncentrirana na hranu koja utječe na bolji rad mozga, očuvanje memorije i kognitivnih sposobnosti. Posebno se pritom koncentrira na prehranu starijih osoba, za koje vitalan mozak znači i veću neovisnost, te kvalitetniju starost., piše 24sata.hr. 

Jedna od najvažnijih preporuka je uvrštavanje što više zelenog lisnatog povrća u svakodnevni jelovnik. Naime, kako ističu autori MIND dijete, istraživanja pokazuju kako povrće poput blitve, zelene salate, kelja i špinata bolje od drugog povrća utječu na kognitivne sposobnosti. To je stoga, smatraju znanstvenici jer sadrže mnogo više vitamina E koji u organizmu djeluje kao antioksidans, te posebno sudjeluje u održavanju neurona u mozgu.

Nije naodmet ni podatak kako vitamin E djeluje kao afrodizijak. A za što bolju iskoristivost, predlaže se da zeleno povrće uvrstite do dva puta u jelovnik, sirovo ili obrađeno.

Ako imate problema s probavom, povrće možete blenderom pretvoriti u ukusan kašasti sok, koji možete nadopuniti sjemenjem poput lanenog ili chia, za dodatnu energiju. A za bolju apsorpciju vitamina E koristite zdrave masnoće poput maslinovog ulja, koje će uz par kapi limuna biti izvrstan dodatak salati. 

Napravite sok Ako vas, primjerice, kelj napuhuje, možete ga blenderom pretvoriti u kašasti sok koji se lakše probavlja. Dodajte bananu ili šumsko povrće za bolji okus.
Začinite Sirovo ili kuhano povrće začinite maslinovim uljem koje pospješuje apsopciju vitamina E.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?