SARAJEVO

VSTV BiH dio globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

25.11.2020.
u 13:41

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i ove godine obilježava i podržava Međunarodnu kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja se obilježava od 25. studenog do 10. prosinca 2020. godine. 

Globalna kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama, svake se godine provodi širom svijeta. Kampanja simbolično počinje 25. studenog, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i traje do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava. 

VSTV BiH svoju podršku u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja nastoji pružiti kroz aktivnosti projekta „Unaprjeđenje učinkovitosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u BiH“, kojeg realizira uz podršku Vlade Švedske, a koje su usmjerene na unaprjeđenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu i pružanju podrške u ostvarenju prava ranjivih skupina, uključujući žene žrtve nasilja, u kontaktu sa pravosuđem. 

Kao doprinos u realizaciji globalne kampanje, VSTV BiH će 4. prosinca organizirati početnu obuku za savjetnike za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u pravosudnim institucijama u BiH, s ciljem osiguravanja jednakih radnih uvjeta u pravosudnim institucijama, bez obzira na spol/rod, te promocije profesionalnog, zdravog i dostojanstvenog radnog okruženja, sprječavanjem pojava seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja. 

VSTV BiH je svjestan izazova s kojim se susreću ranjive kategorije stanovništva u svakodnevnom životu te u doticaju s pravosuđem, kao i neophodnosti intenzivnijeg rada na poboljšanju trenutne situacije, posebno u segmentu zaštite žena žrtava nasilja. 

Na potrebu intenzivnijeg angažmana u navedenom segmentu, ukazuju i rezultati istraživanjâ, prema kojim je nasilje nad ženama jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava, te da je u BiH, čak 47% žena, tijekom života iskusilo neki oblik nasilja. 

VSTV BiH se zalaže za provođenje svih zakonodavnih i drugih mjera koje za cilj imaju osiguravanje pravnog, institucijskog i organizacijskog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, generalno zaštitu žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja. 

U nastojanju da dodatno unaprijedi rodnu ravnopravnost u pravosuđu BiH, kao jedan od preduvjeta za iskorjenjivanje rodno zasnovanog nasilja, VSTV BiH je usvojilo Strategiju za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu BiH, na temelju koje će sve pravosudne institucije donijeti vlastite akcijske planove te redovito izvještavati VSTV BiH o postignutom napretku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?