izvanredna sjednica

VSTV dao punu podršku Tegeltiji

Avaz
23.05.2019.
u 10:34

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, zakazao je za danas izvanrednu sjednicu ovog pravosudnog tijela na kojoj će se raspravljati o stanju u bh. pravosuđu, ali i posljednjim aferama koje ga potresaju. 

Iz VSTV-a je priopćeno da je na dnevnom redu samo jedna točka: informacija predsjednika VSTV-a, piše Avaz. 

Milan Tegeltija je na početku sjednice kazao da je samo jedna točka na dnevnom redu, i to povodom pisanja određenih portala u vezi s njegovom osobnošću. 

- Prvi dio je planiran za tekstove predsjedavatelja ovog tijela i čelnika ove kuće. Treba se izjasniti o ovim pisanjima jer se vrši ozbiljna diskreditacija mene - rekao je Tegeltija. Pojasnio je da ga navodi pojedinih medija optužuju da neki čovjek u njegovo ime uzima mito.

Tegeltija je članovima VSTV-a dao i tekstove i demantije na članak te ocijenio da se više neće ni pravdati ni demantirati i da će odgovoriti na sva pitanja na sjednici.

- Najvažnije je da Tužiteljstvo otvori predmet i sve provjeri i da svi koji su krivi budu sankcionirani, a oni koji nisu da se skine ljaga s imena - rekao je Tegeltija.

Kazao je i da ne voli pričati o sebi, da je čovjek koji potječe iz poštene kuće i da je cijeli život radio pošteno.

- Danas se zbog ovoga svega osjećam tužno i žalosno. Teško mi je da smireno govorim na ovu temu. Sinoć sam gostovao u Dnevniku BH1. Ako sam bilo što pogriješio u ovom slučaju, onda sam pogriješio tisuću puta. Ovo je način rada predstavnika VSTV-a. Što drugo da uradim kada razgovarate s ljudima koji koriste priliku da vam ukažu na neki problem i da ih onda uputimo dalje. Ja oko toga više ništa nisam uradio. Ja sam tog čovjeka vidio jednom, a inspektora SIPA-e dva puta u životu - rekao je Tegeltija.

Ružica Jukić kazala je kako je i ona progonjena te da vjeruje Tegeltiji.

- Ako ima postupak, neka se sve dokaže. Ovo je javni linč. Ovdje se ruše VSTV i cijelo Vijeće. Svi znamo što je bilo prije i što smo uradili. Sve pravilnike smo usvojili iz EU i tako radimo. Ovo je sve naručeno - kaže Jukić. 

Goran Nezirović istaknuo je da daje punu podršku Tegeltiji.

- Vi ste na taj natpis detaljno odgovorili. Mi ništa ne možemo reći, nego da ste vi i dalje naš predsjednik - rekao je Nezirović.

Jadranka Lokmić-Misirača dodala je kako se ovdje ne zna ni što se dogodilo, ali da je Tegeltija sve pojasnio.

- Prihvaćam i vjerujem u ovo što je rekao predsjednik, ali treba dalje utvrditi priču. Neka Tužiteljstvo hitno završi i najhitnije neka postupi. Dajem apsolutnu podršku Tegeltiji. Tražim da se samo sve istraži i da odgovorni odgovaraju - rekla je Lokmić-Misirača.

Članovi su dodali da se ovim natpisima ruši presumpcija nevinosti i ako tu ima nešto, time se treba baviti Tužiteljstvo.

Slavo Lakić istaknuo je da je Tegeltija izložen jednom medijskom linču i da su svi članovi svjedoci da se pojedinci obračunavaju s VSTV-om.

- Nema suca i tužitelja koji nije izložen pritisku - rekao je Lakić.

Jadranka Ivanović je dodala da, svatko tko je profesionalac, u svakom poslu naći će odgovore na ova pisanja.

- Ovo što se radi je postalo prestrašno. Mislim da se mora sve ovo razjasniti. Dajem vam puno povjerenje u radu - rekla je Ivanović.

Željka Radović je naglasila da nadležne institucije moraju hitno reagirati i sve ispitati.

- Imate moju punu podršku - rekla je Radović.

Mahmut Svraka je zatražio da se sve ispita i da institucije to moraju razjasniti.

- Naša podrška je neupitna - kazao je on. 

Dragan Vukoje je ocijenio da su ovaj tekst i naslov napravljeni tako kao da su ovo činjenice, a svi znamo da činjenice utvrđuje Sud.

- Ovo su samo insinuacije. Vi ste do sada pokazali u svom radu energiju da se radi na stanju u pravosuđu, a ovim drugima neka to ide na čast. Dajem vam punu podršku.

Tegeltija je nakon podrške kazao da ne želi raditi pod pritiskom bilo kakvog sukoba interesa i da je ovo neprijatna situacija.

- Da je samo jedan od vas rekao drugačije, ja bih vidio što dalje. Zato neka Tužiteljstvo sve detaljno provjeri što je prije moguće. I to bi trebao biti jedan od naših zaključaka. Svi znaju da predsjednik VSTV-a nema utjecaj na rad pravosuđa - rekao je on.

VSTV je tako dao punu podršku Tegeltiji i traži da Tužiteljstvo sve ispita i utvrdi. To je zaključak koji je jednoglasno usvojilo svih 13 članova VSTV-a.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
13:00 23.05.2019.

Drugo se i nije moglo očekivati,kriminalci podržali kriminalca.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?