usvojen novi zaključak

VSTV: Dostaviti informacije o ratnoj prošlosti sudaca i tužitelja

VSTVBiH
27.11.2017.
u 18:00

Visoko sudsko i tužitelsko vijeće (VSTV) usvojilo je novi zaključak kojim podsjeća predsjednike sudova i glavne tužitelje na obvezu da dostavljaju informacije Uredu disciplinskog tužitelja ako je protiv nositelja pravosudnih funkcija pokrenuta istraga u krivičnom postupku i ako je podignuta optužnica.

Jednoglasno je usvojen i zaključak da se od misije OESS-a zatraže svi podaci koji utječu na kvalitetu i efikasnost procesuiranja predmeta ratnih zločina. Posebno se to, kako je rečeno na sjednici, odnosi na podatke o pravosnažno oslobođenim i osuđenim osobama, kao i podaci koji se odnose na djela i izrečene sankcije sa posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti, javlja BIRN.

Ovaj zaključak, kako je pojašnjeno, donesen je kako bi se identificirali glavni problemi rada pravosudnih institucija na predmetima ratnih zločina.

Usvojen je i zaključak kojim je zadužena Stalna komisija za legislativu da predloži izmjene i dopune internih akata VSTV-a u cilju pune implementacije Misije stručne procjene Europske unije po pitanju postupka imenovanja i disciplinskog postupka u pravosuđu u BiH.

U sklopu istog zaključka će VSTV od Europske komisije zatražiti održavanje TAIEX seminara po pitanju mehanizama za vršenje provjera prošlosti kandidata za nositelje pravosudnih funkcija.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je novinarima pojasnio da su zaključci nakon pisma iz Europske komisije usvojeni jednoglasno i da TAIEX nije obični seminar, već jedan od osnovnih alata Europske komisije za pridržavanje svih standarda osnovne oblasti društvenog života u zemljama koje su kandidati za članstvo.

- Seminar nudi razmjenu relevantnih europskih iskustava u domaćoj praksi. Pošto je BiH zemlja na europskom putu opredijelili smo se da taj problem rješavamo s Europskom komisijom - rekao je predsjednik VSTV-a.

Tegeltija očekuje da se smire strasti u vezi s donošenjem zaključaka s jedne od prošlih sjednica i da se izuzme bilo kakva zlonamjera tumačenja onoga što VSTV radi.

Zaključci koje je VSTV ponovio, kako je kazao Tegeltija, proslijeđeni su Uredu disciplinskog tužitelja i Tužiteljstvu BiH. Informacija Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, prema riječima predsjednika VTSV-a, bila je povod da se pozabavi cjelokupnim pravosudnim sustavom.

- Zaključci se nikad nisu odnosili na samo one osobe koje su navedene u informaciji već na sve nositelje pravosudnih funkcija - dodao je Tegeltija.

Rečenica "bez disciplinskog postupka" je, po mišljenju predsjednika VSTV-a, stvorila najveći prostor za špekulativna tumačenja namjera ovog organa.

- Zbog svih reakcija Europske komisije, jer je BiH zemlja na europskom putu, odlučili smo se da integriramo korektivni mehanizam kroz unapređenje disciplinskog postupka. Isti taj mehanizam sad smo inkorporirali u okvire unapređenja disciplinskog postupka da bismo izbjegli sva različita, pogrešna i zlonamjerna tumačenja - pojasnio je on.

Na sjednici je bilo govora i o nestalim dosjeima nositelja pravosudnih funkcija, a Tegeltija kaže da nema informacije što se s njima dogodilo, istaknuvši da je bilo preseljenje iz zgrade OHR-a u nove prostorije, javlja BIRN.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?