Srbija

Vučić i Brnabić u izvanrednom obraćanju: "Jasno je da idemo na prijevremene izbore"

Vučić i Brnabić
Pixsell
07.06.2023.
u 20:48

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obraćaju se javnosti. Vučić je prethodno najavio da će "objaviti vrlo važne vijesti", političke i gospodarske, dok je Brnabić izjavila da je "spremna podnijeti ostavku".

"Tragedije koje su nas pogodile duboko su nas potresle i promijenile. Ova država više nikada neće biti ista i večeras želim izraziti najdublju sućut obiteljima poginulih. Kao Vlada smo zajedno s predsjednicom puno radili, usvojili određene mjere kako bismo našu zemlju učinili sigurnijom, a posebno djecu i kako bismo dugoročno stvorili sigurnije društvo", rekla je Brnabić.

Ana Brnabić izjavila je da je djelomično ispunjen zahtjev za ostavku ministra obrazovanja te da je to učinio Branko Ružić. Rekla je da ne vidi razlog zašto bi to učinili Bratislav Gašić, ministar policije i ravnatelj BIA-e Aleksandar Vulin... Vučić je, kaže, pozvao na dijalog.

"Kao predsjednica Vlade spremna sam u svakom trenutku podnijeti ostavku na mjesto premijerke. Najveća mi je čast bila što sam imala priliku raditi za svoju zemlju. Znate, u ovom trenutku kada je društvo u takvoj krizi, jedino rješenje je razgovarati oni su taj razgovor odbili računajte da će moja ostavka biti na stolu vjerujem da su izlaz iz ove krize parlamentarni izbori prepuštam predsjedniku republike da donese odluku on ima svoje ostavka na raspolaganju", rekla je.

Nakon što je dobio riječ, Vučić je rekao da će pričekati da se oporbene stranke odazovu njihovom pozivu na razgovor i da se vlast neće mijenjati na ulici. "Vjerujem da ćemo ipak naći sugovornike među onima koji bi trebali pokazati neusporedivo veću ozbiljnost i odgovornost. Ako ne, idemo na izbore", rekao je Vučić.

"Ovo što je Ana rekla znači da ćemo ubrzati raspuštanje Skupštine, jer postoje rokovi. Ona daje ostavku na članstvo u Skupštini, ja kao predsjednik imam obavezu nekom drugom ponuditi mandat za sastavljanje Vlade Srbije. Utvrđuje se da u Skupštini nema većine, ako je nema, moguće je da netko drugi formira većinu... Uvijek smo spremni razgovarati", rekao je Vučić.
"Sada je jasno da ćemo imati prijevremene izbore"

Vučić je rekao da će se većina pokušati tehnički dogovoriti s predstavnicima manjine.

"Jasno je da ćemo imati prijevremene izbore, samo je pitanje mjeseca kada će biti. Tenzije u društvu uvijek se rješavaju izborima, neki su te tenzije stvarali čak i ne zato što su imali političke zahtjeve, nego zato što su imali zahtjeve od pojedinih tajkuna za ostvarivanje njihovih interesa... Niti jedan zahtjev se ne tiče položaja djece, učitelja i bilo koje društvene skupine, osim političara i njihovih tajkuna. To se vidi kroz svaki zahtjev. Došli smo do zahtjeva da se smijeni Bratislava Gašića. Premijerka ne želi njegovu promjenu pod prisilom”, rekao je Vučić.

"Ja ću ih kao predsjednik republike čekati na razgovorima, da se ne dogodi da mi to nismo htjeli. Reći ću im da je to jedini mogući put. Reći ću im da je to jedini mogući način da se dogode promjene koje oni toliko žele. Neće biti prijelazne vlade, jer prijelazna vlada traži moju odluku, a ja takvu odluku nikada neću donijeti. Nema razgovora i nikakvih pregovora, neće biti nikakve prijelazne vlade, ne zato što je to neki politički hir... To je uništenje Srbije, razaranje Srbije, to bi značilo da Srbijom u tom trenutku upravljaju jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći, a ne građani Srbije", rekao je Vučić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?