danas se sastaju

Vučić može nagovoriti Dodika da odustane od referenduma

dodik vucic
19.08.2016.
u 12:18

S obzirom na utjecaj koji Vučić ima na Dodika, ali i činjenicu da je Srbija zajedno s Hrvatskom jamac Daytonskog sporazuma, izvjesno je očekivati reakciju premijera Srbije

Izvjesno je da samo premijer Srbije Aleksandar Vučić može nagovoriti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odustane od zakazanog referenduma o Danu RS-a 25. rujna. Sve više se spekulira da bi se to i moglo dogoditi, a naročito nakon posjeta zamjenika predsjednika SAD-a Josepha Bidena Beogradu, piše Klix.ba. 

S obzirom na utjecaj koji Aleksandar Vučić ima na Milorada Dodika, ali i činjenicu da je Srbija zajedno s Hrvatskom jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, koji bi bio izravno narušen održavanjem najavljenog referenduma, izvjesno je očekivati reakciju premijera Srbije.

Iako nisu poznati detalji razgovora Vučića i Josepha Bidena, pretpostavlja se da su kratko razgovarali i o situaciju u regiji pa i najavljenom referendumu o Danu RS-a.

Čak je i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prije dva dana izjavio da je potrebno sačekati reakcije nakon posjeta američkog potpredsjednika Beogradu, aludirajući na to da taj posjet može značajnije utjecati na održavanje referenduma u RS-u, ali i na postupak OHR-a.

Vučić i Dodik danas će u Donjoj Gradini kod Bosanske Dubice nazočiti obilježavanju stradanja Srba, Židova i Roma u Jasenovcu, a neslužbeno, mogli bi razgovarati i o najavljenom referendumu u RS-u.

Srbijanski list Danas prenosi da će Vučić nagovoriti Dodika da odustane od referenduma, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović u razgovoru za Klix.ba također govori kako smatra da jedino Vučić može spriječiti održavanje referenduma.

"S obzirom na to da je Srbija jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, a da imamo antiustavno djelovanje Republike Srpske, očekujemo da se o tome odredi i premijer Srbije, s obzirom na njegovu priču mirotvorca na Balkanu. Očekujem da stane na stranu Daytonskog mirovnog ugovora i da utjecajem kojeg ima na Dodika spriječi održavanje referenduma", kazao je Ahmetović.

Dodao je da ukoliko RS ne otkaže zakazani referendum slijedi pokretanje procedure za odcjepljenje Srebrenice iz RS-a, a već početkom sljedećeg tjedna mogao bi biti održan sastanak probosanskih stranaka koje podržavaju tu ideju.

Ostaje za vidjeti hoće li doći do promjene i odgađanja referenduma, ali isto tako se očekuje i reagiranje OHR-a i to prije početka predizborne kampanje početkom rujna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?