Predsjednik VTK BIH

Vukoviću još jedan mandat u Upravnom vijeću Eurokomore

15.09.2020.
u 20:41

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković bit će član Upravnog vijeća Eurokomore i u 2021. godini. Vukoviću će ovo biti treći mandat u upravnim strukturama Udruge europskih trgovinskih i industrijskih komora, a ponovno je izabran na sastanku pridruženih članica Eurokomore kojemu je domaćin bila Unija gospodarskih komora Turske. S obzirom na još uvijek aktualnu pandemiju koronovirusa, sastanak je održan pomoću aplikacije Zoom.

Vukoviću je treći mandat u Upravnom vijeću osiguralo njegovo dvogodišnje zalaganje za bosanskohercegovačko gospodarstvo i europsku suradnju, kao i intenziviranje zajedničkih aktivnosti. Među njima su svakako i aktivnosti koje se odnose na utjecaj pandemije na gospodarstvo zemalja članica Eurokomore, stalnih kao i pridruženih, kao i na poslovanje komorskog sustava u novonastalim uvjetima rada i poslovanja.

“Unatoč tome što je BiH mala zemlja, ona ima veliki potencijal i prepoznaje svoje mjesto u globalnoj mreži poslovnog spajanja. Za bolje rezultate nužna je kvalitetnija suradnja gospodarstva, države i politike. A ona se mora ogledati u potpunoj sinergiji jer su institucije politike te koje kreiraju bolje poslovno okružje na tragu artikuliranih zahtjeva gospodarstva. Od jedne takve sinergije očekujemo da institucije vlasti budu više na usluzi privatnom gospodarskom sektoru razvojem prikladnih okvira za edukaciju, inovacije te bolju domaću i međunarodnu suradnju. Uvjeren sam da će članstvo VTK BiH u Eurokomori, ali i ostalim međunarodnim organizacijama i asocijacijama, pomoći u realizaciju ovih ciljeva”, kazao je u svom obraćanju Vuković.

On je posebno istaknuo činjenicu kako su u BiH, jednako kao i u zemljama članicama Eurokomore, gospodarske komore i komorski sustavi pronalazili načina za brže i jednostavnije rješavanje problema s kojima se njihovi gospodarstvenici suočavaju.

Upravo to se dogodilo i nakon izbijanja pandemije koronovirusa. VTK BiH je lider u predlaganju mjera i inicijator sastanaka na kojima se razgovara o mjerama ublažavanja posljedica pandemije i načinu i dinamici njihova provođenja“, zaključio je Vuković. Kao novi/stari član UV Eurokomore, Vjekoslav Vuković, uz zahvalnost na podršci i ukazanom povjerenju čelnicima Eurokomore, poručio je da će i buduće aktivnosti Komore biti usmjerene na jačanje zajedničkog rada i suradnje, promoviranje gospodarskih potencijala regije, kao i promoviranje BiH, njezine industrije i gospodarstva.

Međusobna suradnja i zajednički rad ključ su uspjeha i jedini način da se prebrode problemi globalnih razmjera koje je izazvala pandemija koronavirusa, složili su se čelnici Eurokomore. Inače, Udruga europskih trgovinskih i industrijskih komora radi na promoviranju europskih integracija, predstavljanju potreba i stavova svojih članova institucijama EU-a, posebno pri kreiranju politika EU-a, kao i pružanjem informacija institucijama Europske unije o politikama i programima ekonomskih i trgovinskih odnosa zemalja članica i onih koje to žele postati. Jedna od aktivnosti Eurokomore je i rad na jačanju kapaciteta njezinih članica.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije