rezultati popisa važeći

Wigemark: Ne treba proći 25 do 30 godina između dva popisa stanovništva

popis
FENA
12.10.2016.
u 13:47

Direktor pri EUROSTAT-u i predsjedtelj Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke misije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u BiH 2013. Pieter Everaers izjavio je danas u Sarajevu da je, prema općoj procjeni IMO, popis stanovništva u BiH proveden u skladu s međunarodnim standardima te da se rezultati popisa smatraju važećim i da se mogu koristiti za planiranje ekonomskog i društvenog razvoja.

Kad je riječ o analizi uporednih podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013. godine i postpopisne ankete (kontrolnog popisa) koja je pokazala da je približno 200.000 popisanih stanovnika koji nisu bili rezidenti (stalni stanovnici zemlje), odnosno onih koji nisu trebali biti popisani, te da je gotovo 41.000 onih koji nisu, a trebali su biti popisani kao rezidenti, Everaers je kazao da to ne prevazilazi okvire rezultata kakvi su i u mnogim drugima zemljama.

- Popis je isključivo statistički postupak i kvaliteta se izražava putem predviđenih mjera. Pretjerano popisivanje je problematično i postoji sredstvo da se provjeri ukupni broj stanovništva i broj građana po kategorijama. To pretjerano popisivanje je bilo 4,6 posto što ne predstavlja izuzetak -  rekao je Everaers.

Govoreći o preporukama za budućnost, Everaers je između ostalih naveo da bi BiH ponovo mogla razmisliti o korištenju pitanja koja su osjetljive prirode uključujući moguće reformuliranje pitanja.

- IMO očekuje od statističkih institucija da provedu proporuke koje se tiču zaštite i osjetljivosti osobnih podataka u skladu s međunarodnim standardima - napomenuo  je Everaers.

Naveo je da se od Republike Srpske očekuje da ponovo analizira ishod popisa, koristeći različite programe za razvrstavanje podataka.

Šefica Odsjeka za statistiku UN-a Keiko Osaki- Tomita je kazala da je UN poticao zemlje da barem jednom u deset godina provedu popis stanovništva, stambenih jedinica i domaćinstava jer je to nezamjenjiv resurs u planiranju ekonomskog razvoja.

- Moj Ured u UN-u je pažljivo pratio provedbu popisa stanovništva u čitavom svijetu. U proteklih deset godina, između 2005. i 2014. godine 214 zemlja i područja u cijelom svijetu je provelo popis. To uključuje i nekoliko zemalja i područja koja su proveli popis  prvi put u povijesti ili nakon mnogo godina kao što je slučaj s BiH - rekla je Osaki-Tomita.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark je kazao da se operacija IMO tima  odvijala tijekom pripreme i samog provođenja popisa.  

- To je važan postupak i u smislu procesa ingerencije zemlje u EU, kao i u narednim koracima i popunjavanju tzv. Upitnika gdje je važan podatak broja stanovnika, obitelji i lokalnih zajednica u smislu planiranja ekonomskih i društvenih reformi, kao i reformi u oblasti zdravstva, obrazovanja, ali i iz sigurnosnih razloga dobro je znati koliko je ljudi u lokalnim zajednicama -  rekao je Wigemark. 

Podsjetio je i da je proces priprema za popis 2013. počeo još 2008. godine, te da je već sada vrijeme za pripremu novog popisa.

- Ne treba ponovo proći 25 do 30 godina između dva popisa. Također je  raspravljano i o pitanjima kako zaštititi osobne podatke, odnosno da se spriječi njihova zlouporaba i korištenje na neodgovarajući način - dodao je Wigemark. 

U BiH boravi izaslanstvo EUROSTAT-a i UN-a da bi priopćili konačan stav o popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?