60. rođendan voljene princeze

William i Harry sklopili primirje i zajedno otkrili kip princeze Diane: 'On je simbol života i nasljeđa naše mame'

01.07.2021.
u 17:27

U vrtu Kensingtonske palače, u kojoj je zasađeno 4000 vrsta cvijeća i biljaka, među kojima i omiljene vrste pokojne princeze Diane, njezini sinovi William i Harry danas popodne otkrili su njezin kip. Posvađani prinčevi sklopili su primirje barem danas na 60. rođendan svoje majke kako bi zajedno s Dianinim bratom grofom Spencerom i njezinim sestrama Sarah McCorquodale i Jane Fellowes odali počast princezi srca koja je tragično preminula u prometnoj nesreći u Parizu prije 24 godine.

 

Pratio se svaki njihov pokret

Osim prinčeva i obitelji princeze Diane nitko drugi iz kraljevske obitelji nije bio prisutan na otkrivanju spomenika koji je napravio kipar Ian Rank-Broadley, a uoči otkrivanja spomenika ispred Kensingtonske palače okupili su se brojni obožavatelji pokojne princeze i s velikim nestrpljenjem očekivali dolazak prinčeva. Oči cijele Velike Britanije bile su usmjerene prema Harryju i Williamu i pratili su svaki njihov pogled i pokret kako bi otkrili u kakvom su odnosu braća sada. Razdor među njima dogodio se kada je princ Harry sa suprugom Meghan Markle odlučio preseliti se u Ameriku i odstupiti s kraljevskih dužnosti, a stvari su se dodatno pogoršale nakon što je Harry u intervju kod Oprah Winfrey izjavio kako je William zatočenik kraljevske obitelji te je optužio neke od članova obitelji za rasizam.

U vrt Sunken Garden prinčevi su ušli zajedno i skupa su otkrili Dianin kip koji, prema riječima autora, želi odraziti toplinu, eleganciju i energiju princeze od Walesa te želi upozoriti koliko je važan i utjecajan bio njezin radi, pogotovo onaj humanitarni. Kip su William i Harry naručili još 2017. godine i htjeli su da statua predstavlja njezin pozitivan utjecaj u Velikoj Britaniji i širom svijeta te pomogne budućim generacijama da shvate koliko je važnu ulogu u cijelom svijetu imala njihova majka. Njezin kip napravljen je po uzoru na slike iz zadnje godine Dianina života. Autor statue, kao i William i Harry, htio je kip bude odraz njezina karakter i suosjećanja prema drugima. Sudeći po osmijehu koji se pojavio na licu Williama i Harryja kada su otkrili kip, autor je u tome potpuno uspio, a očito je ovaj događaj opet doveo u balans odnos prinčeva koji su tijekom današnjeg popodneva razgovarali, došaptavali se i osmjehivali kao da nikada među njima nije bilo nesuglasica. U zajedničkoj izjavi koju su poslali medijima braća su napisala:

 

Mijenjala je svijet nabolje

“Svaki dan želimo da je naša mama još tu s nama i nadamo se da će ovaj kip zauvijek simbolizirati njezin život i nasljeđe. Na njezin 60. rođendan prisjećamo se njezine ljubavi, snage i karaktera – osobina kojima je osvajala ljude diljem svijeta i zahvaljujući kojima je mijenjala tuđe života nabolje. Hvala Ianu Rank-Broadleyju, Pipu Morrisonu i njihovim timovima na izvanrednom radu koji su obavili i veliko hvala prijateljima i donatorima koji su pomogli da ovaj kip zasja u punom sjaju, a ujedno hvala i svima diljem svijeta koji i dalje održavaju živom uspomenu na našu voljenu majku.” Nakon otkrivanja kipa William i Harry zadržali su se još neko vrijeme u vrtu u društvu Dianina brata i sestara.
 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije