voze se stari automobili

Za autodijelove u godinu dana potrošeno 125,5 milijuna KM

11.03.2019.
u 09:51

Autodijelovi koji su prošle godine uvezeni u BiH vrijedni su čak 125,5 milijuna KM. “Ukupno je uvezeno 12.866 tona ove robe”, rekao je za Nezavisne Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Vrtoglave brojke, koje pokazuju uvoz autodijelova, ne čude stručnjake, koji podsjećaju da je, po podacima za 2018. godinu, 60 posto vozila u BiH obilježilo “punoljetnost”, dok ih je čak 85 posto starije od 13 godina. Štoviše, kako tvrde, kada je riječ o uvozu autodijelova, brojke su vjerojatno i veće od službenih.

“Očekivao sam da je brojka o uvozu rezervnih autodijelova i veća. Imamo i sivu zonu, u kojoj smo možda i 20 godina, pa i više”, kaže za Nezavisne Osman Lindov, predsjednik Udruge inženjera prometa i veza BiH. On očekuje da će brojka, koja prikazuje uvoz autodijelova, u idućim godinama rasti jer vozni park u skorije vrijeme nećemo pomladiti.

“Kada vidite starost voznog parka, nemoguće je da takva vozila ne traže ulaganja svake godine. Govorimo o čitavom kontingentu vozila koja su u proteklih 25 godina došla u BiH. Broj polovnih uvezenih vozila svake godine je rastao”, naglasio je Lindov.

I Ševal Kovačević, ovlašteni sudski vještak za promet BiH, ističe da starosna struktura vozila koja imamo u BiH sama po sebi dovoljno govori.

“Na tako stara vozila logično je da uvozimo toliko rezervnih dijelova. Najgore je to što svi dijelovi nisu originalni i gotovo svako traži kojekakve obilazne puteve kako bi se izbjegao glavni brend. A to ide nauštrb sigurnosti”, objašnjava Kovačević. On, koji je u svom dugogodišnjem radu uradio tisuće vještačenja, ističe da postoji niz autodijelova na kojima nikako ne bismo smjeli štedjeti.

“U pitanju su, prije svega, uređaji za upravljanje, kao i uređaji za zaustavljanje, ali i gume. Loše gume su vrlo opasne”, upozorava Kovačević. To što su automehaničarima u BiH pune ruke posla, zapravo je i posljedica ogromnoga uvoza dotrajalih europskih vozila.

Podaci UNO BiH pokazuju da je u proteklim godinama rastao uvoz automobila u BiH te da je broj rabljenih, koje smo dovezli u BiH, višestruko veći od novih. Taj trend nastavljen je i ove godine.•

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
15:37 11.03.2019.

Sta ce bit tek kad se pođu uvozit "Novi" automobili...?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije