Zabrana izvoza prestaje vrijediti 24. rujna

Za desetak dana cijena peleta mogla bi biti i veća od 1000 KM po toni

15.09.2022.
u 07:21

Građani BiH sve češće se susreću s problemima pri nabavi i plaćanju ogrjeva. Posebno su zabrinuti oni koji se griju na pelet, piše Večernji list BiH. Osim visokih cijena sve prisutnije je i iščekivanje isporuke za pelet koji su davno naručili. Mnogi sumnjaju da im proizvođači ne isporučuju ogrjev jer čekaju da ga izvezu.

Stanje na tržištu

Tromjesečna zabrana izvoza peleta i ogrjevnog drva nije snizila cijenu ovih energenata, a zabrana izvoza po odluci Vijeća ministara BiH istječe 24. rujna ove godine, dok je Vlada FBiH zatražila da se zabrana izvoza produlji do kraja godine. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove priopćili su kako su prilikom kontrola kod pojedinih proizvođača iskazane marže nerazmjerne stvarnom stanju koje se kreću do 202%. Cijena peleta u lipnju ove godine bila je 590 KM po toni, već u kolovozu dostigla je 730 KM. Trenutačna cijena peleta na tržištu BiH je od 700 KM do 750 KM po toni, ovisno o lokaciji. Ono što je također činjenica jest veliki porast potražnje upravo iz straha da bi moglo doći do dodatnog poskupljenja ili nestašice. Mnogi koji su čekali eventualno pojeftinjenje ipak su se odlučili nabaviti pelet po trenutačnim cijenama. Iz kompanije “Drvosječa” za Klix su kazali da bi moglo doći do povećanja cijena ovog energenta kada se ukinu mjere zabrane izvoza koje su na snazi još desetak dana. - Dok traju zabrane izvoza, cijena neće rasti, no kada se zabrana ukine, odnosno ako izvoz krene 24. rujna, cijene će zasigurno rasti i nitko ne može prognozirati koju će razinu dostići - poručili su iz Drvosječe. Rekli su da nije isključeno da bi cijena vjerojatno mogla dostići onu iz regije gdje se tona peleta prodaje po cijeni većoj od 1000 KM. No, kako navode, ni to neće biti problem koliko bi problem mogla biti sama količina peleta. - Trenutačno postoje dovoljni kapaciteti da se može pokriti tržište BiH, no ako se zabrana izvoza ukine zbog ogromne potražnje na inozemnom tržištu, peleta neće biti nikako - upozoravaju iz Drvosječe.

Neizvjesna zima

Zbog globalne situacije koju je uzrokovao rat u Ukrajini cijene energenata drastično su porasle u cijeloj Europi. Kakva će biti situacija tijekom zime, još je neizvjesno. Kolika je potražnja za peletom širom Starog kontinenta potvrđuje informacija Europske udruge za biomasu Bioenergy Europe koja očekuje kako će tijekom 2022. na tržištu nedostajati oko 2,5 milijuna tona peleta. Cijene ogrjeva već su u proljeće ove godine bile dvostruko veće u odnosu na 2021. Vlastima su trebali mjeseci da uvedu mjeru zabrane izvoza koja nije bila apsolutna, a zatim i da tu istu mjeru dodatno oslabe izuzimanjem drvenih briketa. Kada je Vijeće ministara BiH 15. lipnja ove godine donijelo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drva i proizvoda od drva, očekivanje građana bilo je da će doći do smanjivanja cijena što bi omogućilo barem mali predah već dobro pritisnutim proračunima. - Zabrana izvoza i oblovine i peleta i ogrjevnog drva uvodi se iz prostog razloga što je pelet poskupio 155% u odnosu na prošlu godinu. Izvoz je povećan za 78% s tendencijom daljnjeg povećanja. I ogrjevno je drvo skuplje za gotovo 40%. Za oblovinu je cijena porasla za gotovo 400%, a izvoz porastao za blizu 5%. Da nismo donijeli ovakvu mjeru, što bi naši građani? - kazao je tada ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. Pitanje koje je ministar Košarac postavio ostalo je i dalje neodgovoreno jer do snižavanja cijena nije došlo. - Produljenjem važenja odluke do 31. prosinca u predstojećoj sezoni grijanja bilo bi osigurano uredno opskrbljivanje ogrjevnim drvom i peletom - priopćeno je iz Vlade FBIH. S druge strane, za proizvođače bi naime produžetak zabrane značio propast poduzeća koja, kako kažu, već sada zbrajaju milijunske gubitke. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?