Borba za golo preživljavanje

Za drva i brašno umirovljenici moraju dati gotovo pola mirovine

20.09.2017.
u 21:00

Hoće li predstojeća zima biti oštra i hladna kao prošla, blaga kao pretprošla ili će nas opet zatrpati snijeg kao 2012. godine, za sada ne znaju ni meteorolozi. Međutim, izvjesno je da će zima biti teška za preživljavanje većini bh. građana, posebice gotovo 230.000 umirovljenika u FBiH te 63.923 umirovljenika u RS-u koji primaju najnižu mirovinu od 326 odnosno 254 marke, piše Večernji list BiH. 

Veći troškovi zimi

Kako je glad pokucala na vrata mnogih obitelji u BiH, već odavno je jasno, a brige onih koji se svakodnevno pitaju kako prehraniti obitelj postaju veće dolaskom zime. Tada, zbog većih troškova grijanja, ali i osnovnih životnih potrepština, bijeda pokazuje svoje najnemilosrdnije lice, gomilaju se brige u glavama tisuća napaćenih Bosanaca i Hercegovaca koji se, doslovno, bore za goli opstanak. Pojedini ekonomisti i predstavnici udruga potrošača ocjenjuju kako bi ova zima, zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, malih mirovina i nestabilnih zarada, mogla biti jedna od najtežih od okončanja rata 1995. Većina umirovljenika, iako su među rijetkima koji imaju stabilne prihode, ne može spokojno dočekati zimu. S obzirom na najavljeno poskupljenje brašna te visoke cijene ogrjeva, umirovljenicima će u zimskim mjesecima samo na ogrjev i brašno otići gotovo pola mirovine. Kada se tome pridodaju režije te lijekovi koje svi umirovljenici koriste, teško da će im za ostale prehrambene artikle ostati išta. Naime, iscijepana drva u poduzeću Drvosječa ove godine stoje 97 maraka, dok su drva u izrezanim trupcima 93 KM.

Poskupljenja

Nešto niže cijene iscijepanih drva pronašli smo kod privatnih prodavača, ali ni kod njih ne idu ispod 70 KM po metru, a ono što je za umirovljenike otežavajuća okolnost u slučaju kupnje kod privatnih prodavača, cjeli iznos za kupljeni ogrjev moraju platiti odjedanput, dok im poduzeće Drvosječa izlazi u susret te ogrjev mogu nabaviti na rate.

U tom poduzeću pronašli smo i drveni ugljen koji košta 154 KM, a mrki ugljen je 196 KM. Statistike su neumoljive. Zbog sušne godine, propalo je oko 50, u nekim krajevima i 80 posto ljetine.

Voće i povrće već su poskupjeli i do 50 posto, a kako se bliži zima, bit će sve skuplji.

Vjerojatno će doći i do poskupljenja brašna, a mlinari i pekari procjenjuju da se vreća brašna neće moći kupiti ispod 20 KM. Poskupljuje i krumpir, još jedna namirnica za široke mase. On će s jeseni koštati 1,50 KM po kilogramu, a kada se uđe u zimu, cijena će im se povećati. Paprike, kupus, rajčica i drugo povrće potrebno za zimnicu također su znatno skuplji nego prošle godine. Tako vreća kupusa stoji sedam do devet maraka, a kada stigne “kasni” kupus, bit će još skuplji. I iskusne kućanice sve češće odustaju od pripreme zimnice. Ili je svedu na minimum.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije