Potpisan ugovor

Za izgradnju dionice na koridoru Vc 80 milijuna eura

ugovor koridor
22.12.2015.
u 11:49

Ovaj projekt omogućit će izgradnju 7,2 km autoceste na poddionici između Bune i Počitelja, koja je nastavak dionice Počitelj - Bijača, kao i 3,9 km na poddionici između Donje Gračanice i Tunela Zenica, izjavio je Bevanda

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH i ministar financija i terzora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu ugovor o zajmu  za izgradnju dionice na koridoru Vc u vrijednosti 80 milijuna eura.

-Svjesni smo da za Bosnu i Hercegovinu izgradnja koridora Vc ima višestruko značenje jer nas uključuje u međunarodnu suvremenu prometnu mrežu. Ovaj projekt omogućit će izgradnju 7,2 km autoceste na poddionici između Bune i Počitelja, koja je nastavak dionice Počitelj - Bijača, kao i 3,9 km na poddionici između Donje Gračanice i Tunela Zenica, izjavio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora. Također, preko tog pravca BiH dobiva kvalitetan  izlaz preko luke Ploče na Jadransko more, a sa sjeverne strane otvara se pristup prostoru srednje i sjeveroistočne Europe.

Rok otplate zajma je 15 godina uključujući četiri godine grace perioda, s otplatom u 22 jednake  polugodišnje rate, a kamata je šestomjesečni EURIBOR + 1 posto marže.
Bevanda je naglasio da je u okviru ovog projekta predviđeno i vlastito financiranje oko 16,2 milijuna eura, što se odnosi na eksproprijaciju, nadzor i djelimično izgradnju i projektiranje.
Kredit je alociran na Federaciju BiH, korisnik je JP Autoceste Federacije BiH, a planirano je da projekt  bude okonačan  do kraja 2019.

Direktor Ureda EBRD-a Ian Brown je kazao da je koridor Vc najveći projekt kapitalnih investicija, odnosno ulaganja koje se trenutno provode u BiH. Podsjetio je da je prvi zajam EBRD-a za izgradnju dionica koridora 5-C  potpisan još 2008. u iznosu od 180 miljuna eura.
- Uključujući 80 milijuna o čemu smo danas potpisali ugovor,  zajedno s ulaganjem za Sarajevsku obilanicu,  naš sveukupni doprinos do sada iznosi 315 milijuna eura što predstavlja značajno ulaganje, kazao je Brown.

EBRD je, po njegovim riječima, spreman  nastaviti suradnju i čak je intenzivira da bi se ubrzalo završavanje izgradnje cjelokupne autoceste. Brown je potpisao projektni ugovor s direktorom JP Autoceste FBiH Jasminom Bučom koji je kazao da je ugovor bitan ovom poduzeću jer je to prvi rezultat rada nove uprave, kao i da se nada da će ovaj zajam otvoriti vrata za nastavak aktivnosti i druge zajmove među ostalim od EIB-a i drugih međunarodnih financijskih institucija.

-S tehničkog aspekta zajam je izuzetno važan iz razloga što ćemo povezati mostarsku regiju s jadranskom obalom i konačno zatvoriti financijsku konstrukciju izgradnje zeničke zaobilaznice,  dodao je Bučo. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?