FBiH bi mogla riješiti pitanje

Za izgradnju skladišta 5,3 milijuna maraka od posebne naftne pristojbe

nafta
23.06.2017.
u 09:00

Vlada Federacije BiH zatražit će od Operatora - Terminali Federacije u idućem razdoblju intenzivirati i poduzeti dodatne aktivnosti i mjere kako bi se sredstva prikupljena od namjenske pristojbe mogla utrošiti za uspostavu rezervi naftnih prerađevina, odnosno kako bi Operator mogao početi s obavljanjem djelatnosti skladištenja i uspostavljanja rezervi naftnih prerađevina.

Energetski subjekti

Operator rezervi naftnih prerađevina, koji posluje pod nazivom “Operator - Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo, jedini je ovlašten za uspostavu i zanavljanje rezervi naftnih prerađevina. To je namjenski javni prihod koji je namijenjen za financiranje uspostave rezervi naftnih prerađevina u FBiH i prihod je Operatora. Navedena pristojba plaća se na promet naftnih prerađevina koji služe za krajnju potrošnju u visini od 0,01 KM po litri naftnih prerađevina, uključujući i LPG koji se koristi u motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Obveznici plaćanja pristojbe su energetski subjekti koji se bave prometom naftnih prerađevina na malo i kupci koji istu uplaćuju do 20. u mjesecu za protekli mjesec na uplatni - depozitni račun s kojeg se prenosi na poseban namjenski podračun. Prihod od pristojbe za ovu godinu planiran je u iznosu od 9,5 milijuna KM, kupnja naftnih prerađevina u iznosu od 2,17 mil. KM, za osiguranje tehničko-tehnološke ispravnosti postrojenja i skladišta u iznosu od 2,5 milijuna KM, za nabavu ili izgradnju novih skladišta milijun KM te za troškove rada Operatora u iznosu od 3,8 milijuna KM, i to za troškove zaposlenih i ostale troškove u iznosu od 2,39 milijuna KM i za otplatu ranijih kredita 1,41 milijun KM.

Dostaviti izvješće

Iako je Operator - Terminali Federacije zatražio drugačiju preraspodjelu sredstava unutar odluke, za stavku osiguranja tehničko-tehnološke ispravnosti postrojenja i skladišta Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva FBiH predložilo je iznos od 5,336.400 KM, a isti sadrži nabavu ili izgradnju novih skladišta, dio sredstava planiranih za kupnju naftnih prerađevina. Navedeni iznos je uvećan u odnosu na postojeću odluku kako bi se skladišni kapaciteti mogli što prije osposobiti i staviti u funkciju skladištenja.
U Vladi žele konačno riješiti pitanje skladištenja naftnih rezervi, ali i preispitati potrošnju sredstava od namjenske pristojbe u prethodnim godinama. Naime, Vlada zaključkom od Operatora - Terminali Federacije traži načiniti i dostaviti Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije izvješće o namjenskom utrošku sredstava za razdoblje 2014. - 2016., prikazano po godinama i u kumulativu, a po stavkama naznačenim u odluci “Plan namjenskog utroška pristojbe za razdoblje 2014. - 2018.”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije