Vijeće ministara

Za jačanje zdravstvenog sustava stiže 75 milijuna dolara

22.07.2021.
u 16:52

Unaprjeđenje kvalitete zdravstvenih usluga, kao i financijskoga stanja zdravstvenih sustava u BiH kapitalni je projekt koji bi uskoro trebao dobiti vrijednu novčanu potporu. Naime, Vijeće ministara BiH danas je prihvatilo Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovao izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj  za Projekt unapređenja zdravstvenih sustava, vrijedan 75 milijuna američkih dolara.
Naglašeno je da delegacija BiH treba da tokom pregovora za zaključivanje ovog sporazuma istakne potrebu smanjivanja planiranih previsokih troškova upravljanja i monitoringa projekta u iznosu od oko pet milijuna američkih dolara, jer bi se ta sredstva mogla usmjeriti za razvoj zdravstvenih ustanova u BiH.
Projekt ima za cilj unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, kao i finansijskog stanja zdravstvenih sistema u BiH, uz efektivnije upravljanje, kao ključnu zajedničku temu. Sredstva će, između ostalog, biti usmjerena na unapređenje efikasnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite u korist građana BiH.
Od ostalih točaka treba izdvojiti utvrđivanje Prijedloga amandmana broj 1 na Ugovor o financiranju zaključen između Europske investicijske banke i BiH 2016. godine u Sarajevu i Luksemburgu - Modernizacija putova Federacije BiH. Ugovor za modernizaciju puteva u FBiH je vrijedan 50 mil. eura, a amandmanom se predlaže produženje roka za korištenje sredstava zajma do 23. veljače 2023. godine, dok se rok za završetak radova produžava do 30. studenog  2022. godine. Do sada je povučeno više od 85% sredstava. U projekt je ušla rekonstrukcije puta Neum –Stolac (Vidovo polje) u dužini oko 1,3 km.
Utvrđen je i prijedlog amandmana na Ugovor o finansiranju zaključen između Europske investicijske banke, BiH i FBiH  2008. godine u Luksemburgu, sa naknadnim izmjenama / Vodovod i kanalizacija u Federaciji BiH. Riječ je u ugovoru vrijednom 60 mil. evra za 19 općina u FBiH
 za projekte vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, od čega je do sada povučeno više od 76% kreditnih sredstava. Amandmanom je predloženo je produženje roka za povlačenje sredstava do 30. lipnja 2022. godine.  
Vijeće ministara jučer je donijelo i odluku o  imenovanju Koordinacijskog  tima za razvijanje sustava i procedura povratka i prihvata državljana BiH iz zone sukoba Sirije i Iraka, s ciljem efikasnijeg procesa povratka i reintegracije bh. državljana.
Kada je riječ o ekonomskim temamama  usvojena jee Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za siječanj - ožujak 2021.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom kvartalu ove godine BiH je ostvarila rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,3% i porast robnog izvoza od 16,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ovo su ohrabrujući podaci u vrijeme globalne pandemije, unatoč činjenici da je niska osnovica (bazni efekt) iz prethodne godine. Kada je riječ o tematici migranata u travnju ove godine je  Službi za poslove sa strancima prijavljen 1.381 nezakoniti migrant, što je 15% više u odnosu na prethodni mjesec. Među migrantima su najbrojniji državljani Afganistana, Pakistana, Bangladeša, Eritreje i Irana.
Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazale su 1.323 osobe, a zahtjev je podnijelo njih 14, odnosno 1%.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije