Na što troše bh. građani

Za kulturu i higijenu nema novca, ali ga ima za luksuz

šoping shopping kupnja
Foto: Thinkstock
08.10.2014.
u 16:00

Zajednička osobina bosanskohercegovačkog stanovništva je što najveći dio novca troše na prehranu i troškove stanovanja. Samo na te dvije stavke ode veća polovina primanja, barem kada se radi o prosječnoj bh. obitelji.

Od ostalih usluga, najveći broj kućanstava mnogo novaca izdvaja za plaćanje usluga mobitela, fiksnog telefona te za prijevoz.

Za luksuz se nađe

Naime, samo za hranu i piće potroši se trećina ukupnih primanja obitelji. Skupo je i stanovanje gdje se potroši preko 15 posto prihoda. Velika svota novca izdvaja se na režije, a još više na limenog ljubimca i ostale troškove prijevoza.

Ali zato se za kulturu i rekreaciju izdvaja tek oko jedan posto prihoda. Neshvatljivo je to u današnje vrijeme kako je tijekom prošle godine svaki član bh. obitelji na higijenu trošio svega 19 maraka za cijeli mjesec.

Iako se efekti ekonomske krize uveliko osjećaju, stare potrošačke navike u ovom dijelu Europe i dalje su izražene. Primjerice, mobilni telefon, njih ima koliko i ljudi, od kojih su mnogi oni skupi, “pametni”. Danas, prosječna osoba u BiH mjesečno za troškove mobilnog telefona izdvoji oko 40 KM.

Ne štedi se ni u kavanama.Statističari su izračunali da se svaki dan u gostionici ostavi u prosjeku 7,50 KM. To i ne izgleda tako puno, ali za mjesec dana potroši se 225 KM, a godišnje blizu tri tisuće maraka.

Građani u BiH su poznati ispijači kave. Prema posljednjim informacijama, Bosanci i Hercegovci za ovaj crni topli napitak godišnje izdvoje više od 160 milijuna maraka.

Prema posljednjim informacijama, potrošačka košarica u BiH jedna je od najskupljih u Europi kada se uzmu u obzir prosječne plaće. Dok su troškovi hrane i njihov udio u potrošačkoj košarici u razvijenim zemljama Europske unije do krize iznosili između 11 i 13 posto, a trenutačno se na razini cijele Europske unije kreće oko 20 posto, građani u BiH skoro polovinu plaće daju za hranu.

Siromašni bh. građani

Anketa o potrošnji kućanstava u BiH provedena na uzorku od 7400 kućanstava pokazala je kako su za potrebe krajnje potrošnje mjesečno utrošene prosječno 1569,33 KM.

Skoro dvije trećine njih anketirani su na području Federacije BiH, jedna trećina u Republici Srpskoj i oko pet posto u Brčko Distriktu, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Po ovoj anketi, u BiH je bilo 17,9 posto stanovnika koji žive u relativnom siromaštvu. Siromašno je svako šesto kućanstvo u državi.

Prag relativnog siromaštva iznosi 416,40 KM mjesečno po ekvivalentnoj odrasloj osobi, a s jednim obrokom dnevno iz narodne kuhinje preživljava dvadeset tisuća bh. građana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije