Srednjoškolci

Za legalizaciju medicinskog kanabisa

KANABIS
03.01.2016.
u 07:00

Dok jedni tvrde kako kanabis pomaže u liječenju i ublažavanju simptoma mnogih bolesti, drugi misle kako služi kao izgovor...

Skupina učenika Srednje medicinske škole u Tuzli pokrenula je inicijativu za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe. Kako kažu, njihov cilj je pomoći bolesnima, a pri tome glavnu prepreku prave predrasude društva. Dok jedni tvrde kako sastojci ove biljke pomažu u liječenju i ublažavanju simptoma mnogih bolesti, drugi smatraju kako ovo služi samo kao izgovor onima koji bi voljeli nesmetano uživati u njezinim psihoaktivnim supstancama. Belmin Šljivić, Ensar Spahić i Muris Hasandžiković su 17-godišnjaci iz Tuzle i među onima su koji vjeruju u ljekovita svojstva kanabisa. Kako su objasnili u razgovoru za Klix.ba, zbog toga su pokrenuli inicijativu s ciljem legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, a kako su rekli, cijela priča razvila se iz običnog školskog projekta.

- Projekt je nastao sasvim slučajno, na satu demokracije.

Profesor nam je dao zadatak odabrati temu i napisati projekt. Prvobitno smo planirali napisati projekt vezan uz narkomaniju, ali nas je profesor Amir Ahmetović uputio na problematiku uporabe marihuane u medicinske svrhe, kaže Belmin. Kao učenici Medicinske škole ovi mladi ljudi očito su ozbiljno shvatili svoj budući liječnički poziv.

- Učili smo u školi o ljekovitosti marihuane, posebno kada je riječ o liječenju bolesti kao što su rak, Alzheimerova bolest, depresija i epilepsija.

Za nas je glavna satisfakcija ako nekome uspijemo na ovaj način pomoći, kaže Muris Hasandžiković. O ozbiljnosti projekta govore i pokretanje web-stranice, dijeljenje letaka građanima i druge aktivnosti koje ovi mladići provode. Naime, stupili su u kontakt i s Ministarstvom zdravstva TŽ-a, kako bi predstavili "Projekt građanin", a isti su podržali i brojni građani. - Mnogi oboljeli od bolesti koje se mogu liječiti supstancama koje sadrži kanabis su nam se javili i podržali nas, rekao je Muris te dodao kako se i dalje susreću s brojnim predrasudama. Cijeli projekt za sada financiraju sami, a u potrazi su za sponzorima kako bi inicijativu mogli prenijeti na federalnu razinu, a u svemu uživaju i u potpori roditelja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije