nema novca

Za liječenje najteže oboljelih nedostaje 50 milijuna maraka

03.07.2020.
u 18:45

Za liječenje najteže oboljelih osoba u BiH nedostaje minimalno 50 milijuna KM na godišnjoj razini, piše Večernji list BiH.

Problemi kod nabave

“Ako se u idućem razdoblju ne osiguraju dodatna sredstva za financiranje potreba za skupim lijekovima i zdravstvenim procedurama koje su nužne za osiguranike, ovaj Zavod neće moći izvršavati sve obveze iz svoje nadležnosti, što će dovesti do daljnjeg povećanja listi čekanja i diskriminacije pacijenata jer je pravo svakog osiguranika da dobije zdravstvenu uslugu ili lijek”, navode iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, dodavši kako se nedostajuća sredstva ne mogu osigurati iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, već se mora povećati financiranje iz proračuna FBiH.

Naime, uz mnoge druge bolesti, lijekovima iz nadležnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH prošle godine liječeno je samo 12.279 onkoloških pacijenata, a taj broj svake godine raste za pet posto. Povećanje broja oboljelih zahtijeva i nabavu većih količina lijekova, no zbog specifičnosti javnih nabava nerijetko se događa da Zavod nije u mogućnosti navrijeme osigurati potrebne lijekove, u ovom slučaju citostatike.

“Kao i kod većine zemalja u okruženju, problemi se povremeno javljaju kod nabave citostatika, koji su deficitarni na svjetskom tržištu, ali Zavod redovito refundira svaki deficitarni lijek i sprječava mogućnost ugrožavanja liječenja pacijenata”, naveli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Dodaju kako deficitarnost lijekova nije specifična samo za citostatike koji se koriste na teret sredstava Fonda solidarnosti, nego je ona prisutna na svim razinama nabave lijekova primarnih (esencijalna lista), sekundarnih i tercijarnih (bolnička lista lijekova).

“Ključni problem na koji ukazujemo je činjenica da se zbog niske cijene ovih lijekova na više ponovljenih postupaka javnih nabava ne javljaju zainteresirani ponuđači. Dobavljači koji ostvaruju profit prodajom lijekova, nažalost, nisu zainteresirani za jeftine lijekove i zbog toga uporno nastojimo iznaći druga rješenja za problem s kojim se, kako smo već naglasili, suočavaju i druge zemlje u regiji”, objasnili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH razloge zbog kojih najčešće dolazi do nedostatka citostatika.

Proračun i prihodi

Naglašavaju kako nestašicama lijekova pogoduje i način ostvarivanja prihoda Zavoda, posebno ako se ima u vidu činjenica da nedostatak sredstava Fonda solidarnosti, iz kojih se financira i nabava spomenutih lijekova iz skupine citostatika, onemogućava stvaranje optimalnih zaliha u zdravstvenim ustanovama u kojima se koriste ovi lijekovi za jedno dulje razdoblje.

Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH financira se iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje po stopi od 10,2%, koju utvrđuje Vlada FBiH za svaku godinu i ostatak iz sredstava proračuna Federacije BiH.

U strukturi ukupnih prihoda u proteklom razdoblju prihodi od doprinosa činili su oko 82 posto ukupnih prihoda Federalnog zavoda, dok su prihodi iz proračuna Federacije BiH činili oko 17 posto ukupnih prihoda. Prihodi iz proračuna Federacije BiH namijenjeni za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja nisu se mijenjali od 2012. do 2017. godine iako su u financiranje uvođeni novi programi te su proširivane liste lijekova koje je ova institucija morala financirati.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?