Potrošnja lijekova

Za liječenje oboljenja srca i krvnih žila izdvoji se 110,6 milijuna maraka

12.02.2017.
u 07:00

Potražnja za lijekovima uvijek je aktualna, a do povećanja dolazi posebice u zimskim i proljetnim razdobljima kada je sezona gripa i prehlada. Tržište lijekova u Bosni i Hercegovini vrijedno je oko 600 milijuna maraka, a lijekovi na koje se odnosi pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova vrijede oko 520,000.000 KM.

Najviše za tlak

Bosanskohercegovački građani najviše troše lijekove za reguliranje tlaka i krvožilnoga sustava, po čemu se može zaključiti kako su to i najčešće bolesti od kojih naši građani obolijevaju. Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, farmaceutske kuće i medicinske ustanove najviše su kupovale i prodavale lijekove za krvožilni sustav - čak petinu, točnije 21 posto, alimentarni trakt i metabolizam - 16 posto, živčani sustav - 12 posto, antineoplastike i imunomodulatore - 11 posto i lijekove za krv i krvotvorne organe - 9 posto.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?