cazin

Za manje od 24 sata u sportskoj dvorani napravljen izolatorij

25.03.2020.
u 09:26

Uspostavljen golemi izolatorij s 52 zasebne jedinice od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu popratnu medicinsku opremu

Organizacija oko prevencije i pravodobnog reagiranja na pojavu pandemije koronavirusom u Cazinu započela je daleko ranije od svih ostalih u okružju. Zbog izloženosti samoj granici s Europskom unijom i velikom broju Krajišnika koji žive i rade na području
zapadne Europe, Krizni stožer utemeljen je prije više od petnaest dana i u svakodnevnom je zasjedanju.

903 osobe u samoizolaciji

Više od tri stotine povjerenika Civilne zaštite pokrivaju svako naselje i svaki zaseok, svi resursi su usmjereni u mjere zaštite i pripreme za svaki mogući scenarij. Za manje od dvadeset i četiri sata u cazinskoj sportskoj dvorani je napravljen izolatorij kojim će, u slučaju pojave većeg broja oboljelih, upravljati cazinski Dom zdravlja. 

- Iako ovdje još uvijek nema niti jedan registriran slučaj zaraženih koronavirusom, ali je samoizolacija naložena za 903 osobe, poduzimaju se sve mjere i sve obveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava golemoga izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu popratnu medicinsku opremu poput boca s kisikom,
stetoskopa, zaštitnih maski i rukavica, infuzijskih sustava. Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad ne ostavlja se za poslije. Dakako, mi smo odmah reagirali i dan ranije donijeli odluke na Stožeru Civilne zaštite, a trenutačno privodimo radove kraju i možemo reći kako imamo izolatorij u gradu Cazinu na raspolaganju i nadamo se, ako Bog da, da neće trebati, kaže gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Moguće povećanje kapaciteta

Izolatorij u cazinskoj Sportskoj dvorani, u slučaju potrebe, ima mogućnost povećanja kapaciteta na stotinu zasebnih jedinica, osigurani su posebni ulazi za pacijente i medicinsko osoblje, ali i svi prateći tehnički sadržaji poput vešeraja, sobe za liječnike i sl.

Medicinskim dijelom poslova upravljat će Dom zdravlja Cazin, dok je za sve tehničke poslove odgovorna Civilna zaštita.

Ovo je prvi golemi izmješteni izolatorij u Unsko-sanskoj županiji, a vjerojatno i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ipak, u ovom trenutku je najveća nada da neće biti potreban i da će ostati kao odlično ispunjena obveza ove lokalne zajednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?