Kraj prve faze radova

Za mjesec dana šest kupola i zvonik Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru ponovno će zasijati u punom sjaju

27.11.2020.
u 14:12

Na razglednici grada Mostara uskoro će se, za otprilike mjesec dana , ponovno naći Saborni hram Svete Trojice, nacionalni spomenik BiH. Prema procjenama, nakon uklanjanja skele i postavljanja zvonika, bit će završena prva faza radova na ovom impozantnom objektu.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kazao je kakoradovi napreduju odlično u ovim teškim i neizvjesnim vremenima za cijeli svijet.

- Saborna crkva jedan je od simbola grada. Pravoslavna zajednica se ovdje razvija i živi otkad je ovaj grad postao. Želja naše zajednice i cijelog Mostara sredinom 19. stoljeća bila je impozantna bogomolja gdje bi se vjernici okupljali i koja bi bila mjestom molitve. Zahvaljujući sultanu Abdulazizu i Omer-paši Latasu te tadašnjoj upravi u Mostaru, 1863. godine počela je gradnja Saborne crkve - podsjeća Krulj na povjesne činjenice. S obzirom na to kako se nalazi u uskoj jezgri starog grada, i ovaj spomenik je pod zaštitom UNESCO-a. Crkva je zapaljena i minirana do temelja u lipnju 1992., a njena obnova počela je 2010. godine.

- Kada je sagrađena, Saborna crkva bila je jedan od najljepših i najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu. U funkciji je bila od 1873. do 1992. godine, kada su nas zadesili nevolja i rat, kada je stradao i čitav Mostar, pa tako i jedan od njegovih simbola -govori Krulj.

Kaže da je ovaj spomenik obnovljen voljom svih Mostaraca. 

- Krenuli smo u obnovu prije točno 10 godina. Ono što mene kao svećenika, našeg episkopa raduje je to što u obnovi crkve sudjeluje Mostar i svi Mostarci, bez obzira na vjeru i naciju. Za pravoslavne kršćane ona je kultno mjesto, mjesto bogosluženja, i za nas znači ostvarenje našeg identiteta, prije svega vjerskog, a, naravno, i nacionalnog. U gradnji su najviše doprinijeli vlade Srbije i RS, Vlada FBiH, Vlada HNŽ-a, simbolično i Grad Mostar - govori Krulj.

Dosadašnji radovi koštali su 8.017.152,50 KM.  

- Prema procjenama stručnjaka, i radovi u okviru druge i treće faze mogli bi koštati oko 8 milijuna KM. Sada prikupljamo novac za daljnje radove, a onda ćemo tražiti najbolje izvođače - kazao je Krulj.

“Budite ljudi, budite kršćani, pomozite onima kojima je potrebno”, bila je jedna od posljednjih poruka prijeratnog mostarskog paroha, oca Momčila Pejičića, i oca Alekse Zupca vjernicima nad koje su se sve više nadvijale sjene straha i strepnje. Te 1992. godine sve je najavljivalo dolazak rata, ali niko od mostarskih Srba nije očekivao rušenje svoje najveće bogomolje - Sabornog hrama Svete Trojice.

 

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
14:58 27.11.2020.

Napravili je Turci, a digli u zrak «krscani» i nositelji europskih vrijednosti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?