Službenici UNO proveli niz akcija

Za nepunu godinu otkriveno 707 tisuća kutija cigareta te tekstila u vrijednosti većoj od milijun KM

12.01.2022.
u 18:20

Od nove i rabljene odjeće, preko različitih kaciga, pa do tehničke opreme i računala - nova zapljena u kojoj su službenici Uprave za neizravno oporezivanje na Graničnom prijelazu Izačić i na graničnim prijelazima koje pokriva Regionalni centar Tuzla prilikom kontrole teretnih i motornih vozila oduzeli raznu robu u vrijednosti od oko 76.000 KM aktualizirala je pitanje s kakvim se sve neprijavljenim robama susreću nadležna tijela u BiH, piše Večernji list BiH.

U prvoj zapljeni pronađena je veća količina robe, a radilo se o kućnim potrepštinama, rabljenoj i novoj odjeći, kacigama za bicikl i skijanje, rabljenim strojevima. Vrijednost privremeno oduzete robe se procjenjuje na oko 8000 konvertibilnih maraka. Istodobno, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje RC-a Tuzla, vršeći pojačane kontrole robnog i putničkog prometa na graničnim prijelazima i unutrašnjosti, otkrili su 20 nepravilnosti.

Tehnička roba

Na graničnim prijelazima koji pripadaju RC-u Tuzla na osnovi operativnog rada i pojačanih operativnih taktičkih mjera uz uporabu specijalističke opreme prilikom detaljnog pregleda putničkih motornih vozila pronašli su neprijavljenu robu kod 9 fizičkih osoba (razna tehnička oprema, računala i alat).

Ukupna vrijednost oduzete robe na granici iznosi 40.000 KM. Istodobno, otkriveno je 11 nepravilnosti u unutarnjem prometu, uz privremeno oduzimanje robe u iznosu od 28.000 KM.

Protekla godina pak bila je posebice produktivna kada je riječ o akcijama službenika Uprave kojima su oduzimane cigarete i duhan pa je tako u razdoblju od siječnja do studenoga 2021. otkrivena i oduzeta čak 707.061 kutija cigareta, što je ogromno povećanje u odnosu na 2020. kada je otkrivena 221 tisuća, odnosno 2019. godinu kada je otkriveno 149 tisuća kutija. U razdoblju siječanj - studeni prošle godine pak otkriveno je 6249 kilograma rezanoga duhana, a godinu prije 7205 kilograma. Oduzimane su i ručno punjene cigarete - u 2021. njih 276 tisuća, a godinu ranije 184 tisuće.

U kontekstu drugih vrsta robe, prošle godine je zaplijenjeno najviše one koja spada u skupinu tekstilnih proizvoda, a čija je vrijednost malo veća od milijun maraka, a slijede autodijelovi u vrijednosti od 457,5 tisuća maraka.

Među vrjednijim robama koje su otkrivene ističu se mobiteli i tableti čija je vrijednost bila oko 107 tisuća maraka, kao i druga tehnička roba vrijednosti oko 91 tisuću maraka. Neprijavljeni i zaplijenjeni kozmetički i drugi higijenski proizvodi kao i parfemi dostigli su vrijednost od 101 tisuću maraka, a značajnu vrijednost imaju i oduzete sunčane naočale (62,9 tisuća maraka).

Više od 11 milijuna

Ukupno gledano, u 11 mjeseci 2021. godine ovlašteni službenici UNO-a oduzeli su raznu robu u vrijednosti od 11,7 milijuna KM, a među oduzetom robom najviše je duhana i duhanskih prerađevina, tekstila, autodijelova i automobila. Kada je riječ o koracima koji se poduzimaju nakon zapljene, oduzeta roba ima status privremeno oduzete robe do konačne odluke postupajućih sudova. Naime, sve prekršaje pa i carinske prekršaje rješavaju nadležni sudovi. Konačna odluka suda je obvezujuća iz UNO-a kad je u pitanju postupanje s oduzetom robom. Roba se najčešće prodaje, ali se isto tako i uništava pod carinskim nadzorom. Tako je u tijeku 2021. godine u UNO-u održano 18 javnih aukcija i 32 izravne prodaje od kojih 16 po hitnom postupku. Sva roba nije uspješno prodana, ostalo je i neprodane robe. Kada je riječ o krajnjim iznosima, tijekom 2021. godine vrijednost prodane robe iznosila je 108.951,92 KM, a uništene 1,066.780,13 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije