budući aranžman s MMF-om

Za novu milijardu KM trebat će kontrolor za trošenje novca u BiH

11.11.2020.
u 17:55

- BiH ne treba novac od stranih organizacija i nama nitko ne treba pomagati. Stalno pričamo o nekim mjerama, olakšicama, melemima da se lakše prebrodi kriza, međutim, ništa konkretno na svojoj koži ne osjetimo. Novac dođe i odjednom nam trebaju neka nova sredstva bez da smo svjesni gdje je završilo i ono što smo ranije dobili - priča za Večernji list BiH jedan makroekonomski analitičar vezano za najave novih ili, bolje rečeno, stalnih inicijativa da će Bosna i Hercegovina zatražiti financijsku pomoć od neke međunarodne organizacije.

Otkazivanje sporazuma

Bosna i Hercegovina 2016. godine potpisala je stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom za provođenje reformi vrijedan više od pola milijarde eura, onda je isplaćena tek trećina planiranih sredstava jer je ova organizacija zaključila da se reforme ne provode na dogovoreni način pa je sporazum 2018. otkazan. Ove godine, u jeku koronakrize, MMF je opet uskočio te je osigurao BiH 330 milijuna eura žurne pomoći za suočavanje s pandemijom, a novac je uglavnom utrošen na krpanje proračunskih rupa. MMF je najavio proteklih mjeseci novi stand-by aranžman, a, prema projekcijama, mogao bi biti vrijedan kao i onaj od prije četiri godine. Znači, u BiH bi trebalo stići oko pola milijarde eura, odnosno oko milijardu maraka. Komentirajući pad gospodarstva ove zemlje, Andrew Jewell, prvi čovjek Ureda MMF-a za BiH, kazao je nedavno da su predstavnici bh. vlasti iskazali zanimanje za novi ugovor o stand-by aranžmanu s MMF-om jer je za prevladavanje ove krize, kao i za provedbu, reformi nužna financijska potpora. Najavljeno je da će pregovori o toj pomoći početi nakon lokalnih izbora u BiH, znači nakon iduće nedjelje, a ako sve bude išlo po planu, sporazum bi mogao biti zaključen u siječnju iduće godine.

Važnost ispunjavanja uvjeta

Jewell je naglasio da će u fokusu programa biti odgovor na pandemiju, a sklapa se na tri godine. Za dobivanje zajma od MMF-a BiH mora ispunjavati jasno definirane uvjete te ih provoditi, a mnogi, s obzirom na ranija iskustva, sumnjaju, kao i sugovornik s početka priče, da će se sve odvijati onako kako bi trebalo.

Makroekonomski analitičar Zoran Pavlović ovih je dana, komentirajući stanje u gospodarstvu te mjere koje treba donijeti u budućnosti da bi BiH profunkcionirala, jer u pandemiji nazaduje, istaknuo važnost kontrolora za trošenje novca. To je ujedno upozorenje i MMF-u da zbog događaja iz prošlosti mora doslovno davati ultimatume onima koji upravljaju financijama ove zemlje na koji način će ih trošiti. - Poanta je da se sačuvaju ili otvaraju nova radna mjesta i da se na taj način prave reforme. Želim istaknuti da novi program koji Bosna i Hercegovina planira uraditi s Međunarodnim monetarnim fondom, prema mojoj procjeni, može proći samo onda kada i ako dobijemo novac te oni iz MMF-a uključe kontrolora za trošenje novca - naglasio je Pavlović ističući kako će se tek tako i ova organizacija, ali i narodi koji žive u ovoj zemlji, uvjeriti da se ta sredstva troše namjenski. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije