Izvješće Povjerenstva za procjenu štete

Za obnovu objekata stradalih u poplavama ili od orkanskog vjetra u FBiH 1,8 milijuna KM

15.01.2021.
u 12:02

Federalno povjerenstvo za procjenu štete tijekom 2019. godine donijelo je ukupno šest prijedloga odluka za dodjelu jednokratne novčane pomoći općinama, od kojih su tri pojedinačne za tri općine i tri ukupne za nekoliko općina jedne županije.

Šest prijedloga

Riječ je uglavnom o štetama nastalim uslijed prirodnih nepogoda poput poplava i orkanskog vjetra. Za navedenih šest prijedloga odluka Povjerenstvo je odobrilo jednokratnu pomoć u ukupnom iznosu od 1,800.000 KM. Uz to, u razmatranom razdoblju odbijena su četiri zahtjeva općina za dodjelu jednokratne novčane pomoći iz razloga nedostavljanja potpune dokumentacije i nepoštivanja prethodno obrazložene procedure podnošenja zahtjeva za pomoć preko vlade županija, a što je sve propisano odlukom o postupku i kriterijima za dodjelu jednokratne pomoći, navodi se u izvješću o radu Federalnog povjerenstva za procjenu štete od prirodnih i drugih nepogoda za 2019. Tako je Povjerenstvo za procjenu štete FSCZ predložilo odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći Gradu Livnu i općinama HB županije u ukupnom iznosu od 149.000 KM, kao i odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći općinama Srednjobosanske županije u ukupnom iznosu od 233.000 KM. Među spomenutih šest odluka je i odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta Gradu Tuzli i općinama Tuzlanske županije u ukupnom iznosu od 231.000 KM, zatim odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta Orašju u iznosu od 130.000 KM, odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta Gradu Širokom Brijegu u iznosu od 130.000 KM te odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta Općini Tešanj u iznosu od 135.000 KM. U izvješću se navodi kako su tijekom rada korištene informacije o godišnjem priljevu sredstava zaštite i spašavanja za sve koji su podnijeli zahtjeve za pomoć te je utvrđeno da je isto nedovoljno za sanaciju svih šteta i posljedica nastalih nakon djelovanja prirodnih nepogoda. “Općine i županije utrošile su sva sredstva ostvarena na osnovi posebne naknade za zaštitu i spašavanje te im ista nisu bila dovoljna za saniranje kompletnih iznosa šteta.

Odbijeni prijedlozi

Vlade županija su, u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživim sredstvima, pomagale općinama u saniranju nastalih šteta te su u svrhe odobrili općinama financijska sredstva i iz proračuna te iz sredstava zaštite i spašavanja. Ali zbog nedostatka sredstava za saniranje posljedica, nakon što su i općine/gradovi i županije iscrpili svoje financijske mogućnosti za saniranje posljedica ove prirodne nepogode, obratili su se za pomoć Federalnoj upravi civilne zaštite, odnosno FSCZ, da iz sredstava koja se osiguravaju u posebne namjene pomogne u saniranju nastalih posljedica”, navodi se u izvješću Federalnog povjerenstva za procjenu štete. Kad je riječ o odbijenim zahtjevima, u izvješću se navodi da se oni odnose na općine Banovići, Gračanica, Doboj Jug i Maglaj, s tim da je ovim općinama dana mogućnost da dostavom dodatne dokumentacije upotpune zahtjeve i dostave Povjerenstvu kako bi se donijela konačna odluka o dodjeli. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?