Priprema za zimu

Za ogrjev, pripremu zimnice, odjeću... potrebne dvije prosječne plaće

29.09.2021.
u 16:49

Dok brojni bh. građani zbrajaju nedavne troškove koji su nastali opremanjem učenika za školu ili pak one s ljetovanja, na vrata im već kucaju novi, sudeći po stalnim poskupljenjima, znatno veći, piše Večernji list BiH. Inače, kraj rujna krajnji je rok za ozbiljnu pripremu za zimu. Kupuje se ogrjev, računa se je li isplativije kupiti ili praviti zimnicu, što je potrebno od zimske odjeće i obuće, koliko će stajati opremanje limenog ljubimca za zimu...

Razlike cijena

Kada je pak riječ o ogrjevu, cijene se ne razlikuju drastično od prošlogodišnjih, no unatoč tomu, ovaj izdatak ipak predstavlja udar na kućni proračun. Cijena kubnog metra drva kreće se od 85 KM za oblovinu pa sve do 100 KM. Cijenu diktira i kvaliteta drva. Uglavnom se iscijepana drva kreću od 90 do 115 KM kod onih koji daju na rate. Za 6 do 7 m3 iscijepanih drva građani moraju izdvojiti između 600 i 800 KM, što su minimalno dvije mirovine. Posljednjih godina pelet je sve popularniji energent, a njegova se cijena po toni kreće od 310 do 390 KM. Tona ugljena stoji oko 200 KM. Međutim, ovaj se energent sve više izbjegava zbog zagađenja. Osim nabave ogrjeva, kraj rujna “znak” je za pripremu zimnice, pa su tako brojni već krenuli u obilazak tržnica i trgovačkih centara raspitujući se za cijene paprika, rajčica, kupusa, krastavaca te ostaloga povrća. Iako su se cijene voća i povrća mijenjale u odnosu na prošlu godinu, prodavači su za Avaz kazali kako se roba dobro prodaje jer je vrijeme pripreme zimnice. - Cijena crvenih paprika je 2 KM, krumpir se prodaje po 1 KM, dok mrkva i luk koštaju 2 marke. Jedino je cijena graha nešto veća nego prethodne godine i iznosi 6 KM po kilogramu, dok je lani stajao marku manje. Grožđe je od 1,50 do 2,50 KM, breskve i nektarine 3 KM, orasi 20 KM, limun i naranče od 2,50 do 3,50 KM po kg - kazali su za Avaz s trebinjske tržnice. Iako su cijene voća i povrća više, za pripremu zimnice kod kuće potrebno je manje novca, ali mnogo više truda i rada. No, kako su i potvrdili, nekima nije bitna ni cijena. - Vidite, kada napravim zimnicu, ajvar, kisele krastavce, šarenu salatu, razne džemove, sokove..., to nema cijenu. Prvenstveno, znam što sam pravila i da cijela obitelj jede zdrav domaći proizvod. Prije dvije godine odlučila sam ne praviti zimnicu, nego je kupiti, što je, naravno, bila ogromna pogreška, koju više nikada ne želim ponoviti. Domaće je domaće, što god tko mislio - priča nam kućanica koja je za pripremu, kaže, izdvojila 300 KM.

Toplija odjeća i obuća

Hladniji dani zahtijevaju i topliju odjeću, što je veći izazov za kućni proračun jer zimske čizme, jakne, džemperi koštaju više od ljetnih papuča, kratkih majica ili haljina. Naime, za čizme je prosječno potrebno izdvojiti 120 KM, zimsku jaknu jednako toliko, dodaju li se tome nove traperice, košulje, džemperi..., sve to doseže mnogo veći iznos. Uz navedeno, svima koji voze automobil, opremanje limenog ljubimca iziskuje ogromne troškove, a zamjena guma jedna je od najskupljih stavki za koju je potrebno izdvojiti od 400 KM pa naviše. Koliko je novca potrebno za nadolazeću zimsku sezonu, teško je reći, no sigurno su potrebne barem dvije prosječne plaće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?