posljedice krize na ekonomiju

Za oporavak mikro, malih i srednjih poduzeća u FBiH 45 milijuna eura

04.11.2020.
u 17:30

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa ostavila je negativan učinak na cijelu bh. ekonomiju. Kako bi se barem malo ublažio njezin negativan utjecaj, Ministarstvo financija FBiH obratilo se Uredu Svjetske banke u Sarajevu da se osiguraju sredstva za projekt žurne pomoći tvrtkama u BiH, piše Večernji list BiH

Utjecaj i pomoć

U inicijalnom dokumentu, koji je pripremila i proslijedila Svjetska banka, za realizaciju ovoga projekta naveden je iznos od 56 milijuna eura koji je namijenjen BiH. Imajući u vidu iznos sredstava za koji je zanimanje izrazila Vlada RS-a te iskazane potrebe Razvojne banke FBiH, kao i ostalih komercijalnih banaka koje djeluju u FBiH, procijenjeno je da bi se iznos od 56 mil. eura trebao uvećati te je za potrebe ovog projekta u Federaciji BiH potrebno osigurati iznos od oko 45 mil. eura. Osnovni cilj projekta je da se podrži oporavak privatnih tvrtki koje su pogođene ekonomskim utjecajem krize COVID-19 kroz pristup financiranju i konsolidirane programe javne podrške usmjerene na tvrtke.

Projekt je fokusiran na mikro, mala i srednja poduzeća koja su teško pogođena krizom, nalaze se u zaostajućim regijama i dio su ranjivih i nedovoljno opsluženih segmenata koji bi se inače suočili s izazovima u pristupu obrtnom kapitalu i financiranju investicija. Tako je cijeli projekt osmišljen kroz tri komponente. Prva komponenta odnosi se na dvije ciljne skupine koje će imati pravo na financiranje. Na prvom mjestu su vrlo pogođena poduzeća, odnosno tvrtke koje su iskusile pad bruto prometa u drugom tromjesečju 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. Druga ciljna skupina fokusirana je na nedovoljno opslužena mikro, mala i srednja poduzeća, bez obzira na utjecaj krize COVID-19 na tvrtke.

Održiva poduzeća

Druga komponenta odnosi se na jačanje institucionalnog okvira i okvira programa kao podrška oporavku tvrtki preko uvjeta zasnovanih na učinku. Treća komponenta odnosi se na upravljanje projektom, navodi se. Inače, glavni korisnici projekta bit će financijski održiva mikro, mala i srednja poduzeća u privatnom vlasništvu koja su pod velikim utjecajem krize COVID-19 i mikro, mala i srednja poduzeća u osjetljivim tržišnim segmentima bez obzira na utjecaj COVID-19. Projekt će primijeniti jedinice PIU smještene u Investicijsko-razvojnoj banci Republike Srpske i Razvojnoj banci Federacije BiH. Jedinice PIU bit će uspostavljene i popunjene osobljem koje je kvalificirano i koje je u stanju na zadovoljavajući način provesti sve aspekte projekta. Cjelokupna provedba projekta u dvama bh. entitetima obavljat će se preko posvećenih timova osoblja i imat će ukupnu odgovornost za financijsko upravljanje projektom, navedeno je, između ostaloga, u dokumentu Vlade FBiH koji se odnosi na zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt žurne podrške tvrtkama, navodi se u dokumentima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?