Federalno ministarstvo obrazovanja

Za osam visokoškolskih institucija 1.320.000 KM

obrazovanje
FENA
13.04.2017.
u 13:54

Federalno ministarstvo obrazovanja potpisalo je ugovore s osam javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovini, na osnovu kojih će te ustanove dobiti novac za znabstvene programe i projekte u ovoj godini.

Ministarstvo je u ovogodišnjem proračunu osiguralo za te namjene 1.320.000 KM, javlja Fena. 

Nakon potpisivanja ugovora, Jasmin Branković, pomoćnik za znanost resorne federalne ministrice Elvire Dilberović, rekao je da će ustanove same odlučivati koje će projekte podržati ovim novcem prema njihovim ovogodišnjim razvojnim prioritetima. One najbolje znaju što su im prioriteti i uvijek je bolje da to rade same, što je već potvrdila dosadašnja petogodišnja praksa.

Rektor Sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj, jedan od potpisnika, istaknuo je opredijeljenost Federalne vlade za kontinuiranu podršku obrazovanju i znanosti. Ovaj korak Ministarstva je, naveo je, ujedno transparentan proces i značajan događaj za sveučilište u Sarajevu i UKC te je pozvao vlade na državnoj i županijskim razinama na podršku sektoru visokog obrazovanja.

Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, ustanove koja je također potpisnica ugovora, današnji je događaj ocijenila značajnim znakom podrške Federalnog ministarstva znanstvenim institucijama. Sveučilište je imalo podršku i prije, dodala je.

Osim Sarajevskog univerziteta kojem je na osnovu ugovora dodijeljeno 495.000 KM, Sveučilišta u Mostaru (181.500 KM) i UKC Sarajevo (16.500 KM), ugovore su s predstavnicima Federalnog ministarstva obrazovanja potpisali: Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru, kojem je dodijeljeno 132.000 KM, Univerzitet u Bihaću (115.500), Univerzitet u Zenici (148.500), Univerzitet u Tuzli (214.500) te Franjevačka teologija Sarajevo (16.500 KM).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?