Eduard Živni

Za pola stoljeća sakupio 2000 gramofonskih ploča

17.06.2019.
u 10:45

Malo je ljudi koji s tolikom strašću govore o gramofonskim pločama kao što je Eduard Edo Živni, koji ih u svojoj kolekciji u Bihaću ima više od 2000. Sakuplja ih gotovo 50 godina, piše Avaz.

– To je bilo u petom razredu, tada sam bio u Bosansoj Krupi, godinu kasnije sam došao živjeti u Bihać. Tada sam već volio glazbu, otac mi je profesionalni glazbenik i svira saksofon i klarinet. Mislim da je sve ovo nastalo zahvaljujući njemu, jer sam prve zvuke klarineta i saksofona čuo od njega i tako zavolio glazbu – kaže Živni. Ističe kako je sve počelo sa singlicama sedamdesetih godina, iako on najviše voli slušati blues.

– Upoznao sam Dinčeta, koji je bio vojno lice, radio je na Željavi. On je imao ploče i singlice i nikome ih nije davao. Jednom prigodom tražio sam da mi da jednu ploču Jimmyja Hendrixa, na što je na kraju i pristao zahvaljujući našem zajedničkom prijatelju Zlatku Šehiću. Dao mi je Hendrixovu longplejku, a ja sam upijao svaki zvuk. Zvuk gramofona nije bio izvrstan, ali se gitara čula. To je nešto što je na mene ostavilo neizbrisiv trag. Nikad mi to nije dosadilo, ostao mi je to putokaz za sva vremena – kaže Živni.

Nakon prve ploče i sam ih je počeo kupovati. – Sav novac koji sam dobivao za sendvič kao školarac, izdvajao sam za longplejke. Sve je tako krenulo, kolekcija se slagala, a ja sam slušao ono što volim. Od naših, u to vrijeme popularna je bila YU grupa – nastavlja Živni. Dodaje kako je danas lakše doći do gramofonskih ploča nego u njegovoj mladosti, i to zahvaljujući internetu, ali i velikom broju kolekcionara iz cijelog svijeta.

– Kolekcionara ima u Beogradu i Zagrebu, uvijek se mogu nabaviti. Donesu i kolege koji se žele mijenjati. To je uvijek neka igra bez granica – kaže Živni. Iako su još prije dvadeset godina pale u zaborav, Živni ističe da gramofonske ploče i danas imaju velik broj poklonika. – Ovo je starija glazba koja se sluša s pozornošću i dušom, ona otvara srca. U mojoj kući gramofon se ne gasi, a bogatstvo zvuka i uživanje u slušanju ploča ne može vam pružiti nijedan drugi medij – kaže on. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?