MJERE VLADE FBIH

Za pomoć gotovo pola milijarde KM, naplata prihoda rasla bi za 3,9%

Industrijska proizvodnja
06.06.2021.
u 12:30

Evidentan je oporavak industrijskog sektora, pa je tako obujam proizvodnje (prvo tromjesečje) rastao za 5,9%

Utjecaj pandemije na gospodarstvo u Federaciji BiH bio je izrazito jak u prošloj godini, no zahvaljujući kombinaciji žilavosti domaćeg gospodarstva, kao i mjerama financijske pomoći vlasti, kraj prošle i početak ove godine donijeli su prijeko potrebne optimistične pokazatelje koji upućuju na postupan oporavak. Prošle godine mnogo se ulagalo u brojne sektore gospodarstva koji su bili izloženi krizi, a sukladno uredbi o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima, proces pomoći nastavlja se i ove godine.

Kreditno-jamstveni programi

Posebnu vrijednost pritom imaju kreditno-jamstveni programi namijenjeni malim i srednjim poduzetnicima, kao i obrtnicima, a cilj je održanje likvidnosti, zadržavanje sadašnjeg broja zaposlenih, pa i ulaganje u proširenje proizvodnih kapaciteta. Dio pomoći ići će pak u proces servisiranja kamata, a što će svakako dobro doći gospodarstvenicima koji se zadužuju. Pritom iznos predviđenih sredstava premašuje 400 milijuna maraka.

Prvi program namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzećima, a ukupan iznos jamstava koja će na teret Jamstvenog fonda odobravati Razvojna banka FBiH je 150,000.000 KM. Drugi program odnosi se na obrtnike i ostale samostalne gospodarske djelatnosti. U ovom slučaju ukupan iznos jamstava koja će Razvojna banka FBiH odobravati na teret Jamstvenog fonda je 50,000.000 KM.

I po jednom i po drugom programu iznos jamstava umanjen je za iznos jamstava izdanih do 31. svibnja 2021. godine po osnovi kreditno-jamstvenih programa, a jamstva na teret Fonda za svaki pojedinačni kredit iznose 50 posto glavnice kredita.

Drugi set mjera namijenjen je pak velikim poduzećima, kao i izvoznicima, a ukupan iznos ovoga kreditno-jamstvenog programa je 200 milijuna maraka.

Za svaki program ukupan iznos jamstava koja će na teret Jamstvenog fonda izdavati Razvojna banka FBiH iznosi 100,000.000 KM, umanjen za iznos jamstava izdanih do 31. svibnja 2021. godine po osnovi ovog kreditno-jamstvenog programa. Kada je riječ o ostalim oblicima pomoći poduzetnicima, Vlada Federacije BiH usvojila je 6,000.000 KM vrijedan program namijenjen za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima na ime regresiranja kamata. U ovoj godini, osim standardnih poticaja, pomagat će se dodatno i razvoju poljoprivrede. Tako je nedavno Vlada prihvatila zaduženje između FBiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) u iznosu od 7,062.200 eura, od ukupno odobrenih 11,787.000 eura za BiH.

Sredstva su namijenjena za financiranje projekta razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede, čiji je cilj dizajniran kao dugoročna intervencija, koncentrirana na podsektore voća, povrća, ljekovitoga i aromatičnoga bilja i šumskih plodova, pčelarstva i proizvodnje meda te u mljekarskom sektoru.

Znakovi oporavka

Pokazatelji s početka ove godine dokazuju kako je gospodarstvo u Federaciji BiH uspjelo svladati niz prepreka. Službeno objavljeni podaci obujma industrije u FBiH za prvo tromjesečje 2021. godine upućuju na postupni oporavak ovog područja od 5,9 posto. U ožujku je ostvaren rast u svim sektorima proizvodnje, a posebno u proizvodnji kapitalnih i trajnih proizvoda za široku potrošnju te intermedijarnih proizvoda. Značajno je napomenuti kako je u istom mjesecu obujam prerađivačke industrije zabilježio rast od 19,1 posto.

Vlada Federacije nedavno je dala i procjenu oporavka za ovu, ali i godine koje dolaze. Od 2021. do 2024. godine u Federaciji BiH očekuje se rast BDP-a po stopama od 4,7 posto, 6 posto, 7,1 posto i 7,4 posto, respektivno.

U kontekstu prihodovne strane treba uputiti na situaciju u kojoj je došlo do značajnog rasta prihoda za prva četiri mjeseca u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine. Procjene su kako će se rast naplate prihoda nastaviti i u ostatku godine, a značajniji rast očekuje se 2022., kada bi iznosio 3,89 posto.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?