Kako do posla u BiH

Za posao presudni radno iskustvo i izgled

Posao
Foto: Thinkstock
08.09.2014.
u 08:44

Poslodavcima je mnogo važniji staž i radno iskustvo od ocjena u indeksu

Negativna kretanja na tržištu rada u BiH u posljednjih nekoliko godina najviše su pogodila populaciju mladih, imajući u vidu da je stopa njihove nezaposlenosti rasla čak dva do tri puta više u odnosu na stopu ukupne nezaposlenosti. Statistika tvrdi kako je 60% mladih u BiH nezaposleno, a samo jedna od osam mladih osoba između 16 i 24 godine ima posao u BiH.

Pored velike nezaposlenost mladih, izrazita je i neaktivnost - nemaju posao, ali ga ni ne traže. Tu je dugotrajna nezaposlenost - više od 50% mladih koji traže posao ne može doći do zaposlenja duže od godinu dana, tako prosječno mladi čovjek čeka pet godina na posao.

Ocjene nisu važne

Nedavno je objavljeno zanimljivo istraživanje američkog portala Chronicle of Higher Education, koji se bavi istraživanjem tržišta rada i uvjetima na radnom mjestu, u kojem je iznesena tvrdnja da su za većinu poslodavaca i kompanija prilikom izbora kandidata za radno mjesto mnogo bitniji staž i radno iskustvo od, primjerice, ocjena tijekom studija i reputacije sveučilišta na kojem je studirao.

U kojoj mjeri ovo pravilo važi za zemlje regije i što to većina poslodavaca i kompanija u regiji traži kod kandidata prilikom razgovora za određeno radno mjesto?

Edina Šehović, marketing menadžerica portala Posao.ba, za Anadoliju ističe da većina kompanija u BiH traži kandidate koji će kada dođu na radno mjesto odmah moći učinkovito izvršavati svoje obveze i odgovornosti. “Domaće i međunarodne kompanije imaju potrebu za radnom snagom koja odmah može početi izvršavati svoje preuzete obveze na radnom mjestu”, tvrdi Šehović.

Važan i fizički izgled

Ni u zemljama regije situacija nije mnogo drukčija.

Tko u Srbiji, od onih koji su završili fakultet, očekuje da za posao ima određeno radno iskustvo i odrađeni volonterski rad? Posljednjih godina fizički izgled kandidata igra značajnu ulogu prilikom izbora kandidata za određeno radno mjesto. Ipak, naglašava kako su rijetki poslodavci kojima je prosjek ocjena kandidata primarni uvjet za izbor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije