Obitelj Barbarić iz Čitluka

Za posebno cvijeće Marice i Ivana presadnice stižu iz Nizozemske, u vrtu i božuri, najdraži L. Modriću

20.05.2019.
u 19:00

Prije nekoliko godina vrijedna i radišna obitelj Ivana i Marice Barbarić iz Čitluka odlučila je u svome prostranom vrtu i plasteniku uzgajati posebne vrste rezanoga cvijeća koje su na domaćem tržištu vrlo tražene i cijenjene.

Automatski sustav

Budući da im je posao od samog početka dobro krenuo, širili su svoju proizvodnju te stjecali sve veća iskustva u tom lijepom mirisnom i unosnom zanimanju.

Navrijeme su modernizirali proizvodnju te po uzoru na Nizozemsku, u vrt i tri plastenika instalirali najsuvremeniji digitalni sustav natapanja cvijeća koji je povezan s automatskim sustavom najsuvremenije prihrane i zaštite cvijeća,

Uz to, imaju i posebnu komoru za čuvanje rezanog cvijeća iz koje se po potrebi isporučuje kupcima. Barbarići su se u posljednje vrijeme odlučili u svome cvjetnom vrtu na otvorenom masovnije uzgajati i proizvoditi vrlo tražene cvjetove božura s osebujnim mirisom, a u plastenicima matiole i lizijantuse raskošnih boja i mirisa. Za posjeta njihovu cvjetnom vrtu rekli su nam da mlade presadnice tih prekrasnih biljaka naručuju i dobivaju izravno od svjetski poznatih proizvođača cvijeća iz Nizozemske. Obitelj Barbarić ove je godine u svoj prostranom i besprijekorno lijepo uređenom vrtu uzgojila i više od 2000 mladih stabljika božura čiji cvjetovi bijele, ružičaste i crvene bije jednostavno očaravaju neopisivom ljepotom i neodoljivim mirisom. Upravo je u tijeku berba božura, čije se grančice s pupoljcima te biljke stavljaju u kante s vodom i odlažu u komoru iz koje se po potrebi isporučuju na tržište. Uz to, Mara i Ivan Barbarić u svojim trima prostranim i uređenim plastenicima zasade i za prodaju uzgoje još 7000 stabljika čudesno lijepih matiola te još 20.000 sadnica lizijantusa čiji cvjetovi očaravaju. Upravo na dan kad smo ih posjetili, sadnicama tih rijetkih vrsta cvijeća zasadili su posljednji od tri plastenika.

Ljubav temelj uspjeha

Glavnu brigu oko uzgoja cvijeća vodi gospođa Marica kojoj po potrebi pomažu sin i nevjesta. Otkrila nam je tajnu kako je baš ona došla na ideju da se obitelj počne baviti uzgojem cvijeća. Rekla nam je da je uzgoj cvijeća unosan posao, ali je za to potrebno mnogo rada, znanja, truda, strpljenja i odricanja te ponajprije ljubavi, koja je temelj uspjeha u cvjećarskoj proizvodnji. Sudeći po uređenosti vrta i plastenika te ljepoti cvijeća i ukrasnog bilja u dvorištu obiteljske kuće Barbarić, očevidno je da njihove ljubavi prema cvijeću ima napretek.

Koliko posebno cvijeće uzgajaju Barbarići, govori i podatak kako lizijantus (Lisianthus) raste u toplim područjima na jugu SAD-a i u Meksiku, a poznat je i kao teksaški zvončić. Matiola, pak, raste u priobalnom području i na otocima. Biljka je to podrijetlom iz Sredozemlja. Smatra se gotovo ugroženom i zaštićena je vrsta, a uzgaja se kao ukrasna biljka. A božuri - o njihovoj ljepoti govori i podatak kako je najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić za svoju svadbu naručio stotine buketa upravo toga cvijeća.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?