Dodatna sredstva

Za posmrtnine Zavod MIO daje 7 milijuna KM, u tri godine 3 milijuna više

19.09.2021.
u 21:00

Zbog većeg broja smrti umirovljenika Federalni zavod MIO ove godine izdvaja dodatna sredstva kako bi uspio isplatiti sve zahtjeve za isplatu naknada za troškove pokopa umirovljenika - tzv. posmrtnina, piše Večernji list BiH

Naime, korisnici Zavoda imaju pravo na naknadu kojom se snosi dio troškova pogreba. Kako navode iz Federalnoga zavoda MIO, Upravni odbor Zavoda na svojoj je posljednjoj sjednici donio odluku o preraspodjeli sredstava iz financijskoga plana, čime su osigurana dodatna dva milijuna konvertibilnih maraka za navedene svrhe.

Dodatna sredstva

- Navedena sredstva bit će dovoljna da se naknade uredno isplaćuju do konca kalendarske godine - kazao je Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Zavoda MIO Federacije Bosne i Hercegovine. Istaknuo je kako je financijskim planom Zavoda za ovu godinu na stavci koja se odnosi na naknadu troškova pokopa planiran iznos od 5 milijuna konvertibilnih maraka. - No, budući da su navedena sredstva utrošena za isplatu naknada već do kraja kolovoza, bilo je potrebno osigurati dodatna dva milijuna maraka kako bi se naknade isplaćivale do kraja godine - objasnio je Kvesić.

Tako će Federalni zavod MIO u ovoj godini isplatiti čak sedam milijuna maraka naknada za troškove pokopa, što je oko milijun konvertibilnih maraka više nego godinu prije, a čak tri više nego 2019. - Dakle, 2019. godine u svrhe naknada za troškove pokopa isplatili smo oko četiri milijuna konvertibilnih maraka, a prošle godine oko šest milijuna - zaključio je Kvesić.

O uzrocima povećane smrtnosti umirovljeničke populacije u Zavodu ne mogu govoriti. Međutim, činjenica je da je pandemija koronavirusa tome doprinijela, što zbog samog virusa što zbog odgađanja pregleda u zdravstvenim ustanovama. Inače, posmrtnina iznosi 428 konvertibilnih maraka, odnosno u visini je prosječne mirovine u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na upit koliko vremena prođe od predaje zahtjeva za posmrtninu do isplate novca, iz Zavoda MIO objašnjavaju kako je zakonski rok za donošenje odluke o pravu na naknadu troškova pokopa 60 dana od dana zaprimanja kompletne dokumentacije te se sukladno tome rok poštuje.

Veći broj umirovljenika

Kako je ove godine povećan broj umrlih umirovljenika, svjesni su i u udrugama umirovljenika s obzirom na to da je veliki broj njih učlanjen u te udruge.

Inače, kako bi se ostvarilo pravo na posmrtninu, srodnik umrloga pri predaji dokumentacije u poslovnicu Zavoda MIO treba popuniti zahtjev za naknadu troškova ukopa.

Uz zahtjev, osoba je dužna priložiti originalne dokumente ili ovjerene preslike, i to izvod iz matične knjige umrlih, izvod iz matične knjige vjenčanih - kada zahtjev podnosi supružnik, i to ako na izvodu iz matične knjige umrlih nije upisana činjenica o sklopljenom braku umrloga, zatim punomoć - ako zahtjev podnosi punomoćnik.

Također, potrebno je dostaviti dokaz o srodstvu s umrlim korisnikom mirovine u slučaju kada zahtjev ne podnosi supružnik, nego drugi član uže obitelji umrloga korisnika mirovine te potvrdu o prebivalištu umrloga korisnika mirovine (koju izdaje CIPS ili MUP), račun o troškovima ukopa (koji izdaje pravni subjekt registriran za ukope i srodne djelatnosti) te umirovljenički ček umrloga korisnika iz posljednjeg tromjesečja isplate mirovina.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije