Danas odluka

Za predsjednika Vrhovnog suda treba biti imenovan Srbin

03.03.2016.
u 07:00

Više od desetljeća u Federaciji BiH krši se Ustav ovoga entiteta, a stvari se vjerojatno neće ni danas promijeniti nakon odluke Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) o izboru predsjednika Vrhovnog suda FBiH nakon što je drugi mandat istekao dosadašnjem predsjedniku Amiru Jaganjcu, piše Večernji list BiH. Naime, Ustavom FBiH, kao vrhovnim aktom Federacije BiH, predviđeno je da na šest ključnih dužnosti u strukturi federalne vlasti budu ravnomjerno raspoređeni predstavnici Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Ustav je jasan

Dio odredbi je utvrđen za vrijeme mandata bivšeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha, a u praksi su se, kao i odluka o konstitutivnosti naroda, pokazale samo kao sredstvo ostvarenja dominacije brojnijih naroda. Tako je i u slučaju raspodjele ključnih dužnosti u strukturi federalne vlasti. Prema Ustavu FBiH, na mjestima premijera, odnosno predsjednika Vlade, predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH, predsjednika Vrhovnog suda, Ustavnog suda FBiH i federalnog tužitelja najviše po dvije dužnosti mogu imati Bošnjaci, Srbi i Hrvati. No, dulje od deset godina bošnjački predstavnici su na čelu pola ovih dužnosti, Hrvati su na čelu dvije, a na tek jednoj je Srbin. To je glavni federalni tužitelj Zdravko Knežević koji ‘popravlja’ srpsku kvotu. Bošnjaci su Fadil Novalić koji je federalni premijer, predsjedatelj Zastupničkog doma je Edin Mušić, a dosadašnji predsjednik Vrhovnog suda je Amir Jaganjac. Hrvati su već tradicionalno na čelu Doma naroda FBiH, a to je u sadašnjem sastavu Lidija Bradara, dok je predsjednik Ustavnog suda FBiH Domin Malbašić. 
Ususret današnjem izboru, VSTV bi se morao držati ustavnih odredbi, a ne navodno ‘profesionalnih standarda’, što je ranije bio izgovor za takve poteze. Ove odredbe čak propisuju da se tužitelj i predsjednik Vrhovnog suda biraju sukladno Ustavu. 
“Nakon izbora za zakonodavno tijelo FBiH i imenovanja premijera, predsjedatelja Zastupničkog doma i predsjedatelja Doma naroda, predsjednik Ustavnog suda, predsjednik Vrhovnog suda i tužitelj Federacije Bosne i Hercegovine biraju se u skladu s raspodjelom mjesta predviđenom u članku IV. D. 1.57”, stoji u odredbama Ustava FBiH posvećenim raspodjeli ključnih dužnosti u strukturi federalne vlasti.

Ustav ne obvezuje VSTV

Nakon izbora čelnika izvršne i zakonodavne vlasti u prošloj godini, Ustavni sud FBiH je postupio sukladno ovim ustavnim odredbama pa je na čelno mjesto imenovan hrvatski sudac, dok se to sada tek očekuje na čelu Vrhovnog suda FBiH gdje bi, po logici stvari, trebao doći srpski sudac, a ne Bošnjak kako je to bio slučaj do sada. No, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, tijelo koje nadzire rad sudaca i tužitelja i koje bi se trebalo brinuti za zakonitost, do sada se nije puno obaziralo na odredbe Ustava Federacije BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?