Poddionica Bijača - Zvirovići

Za projekt od 100 milijuna eura izuzima se zemljište od 665 osoba

25.10.2015.
u 06:15

Za izradu projektne dokumentacije izvršeno je detaljno snimanje terena

Izgradnja autoceste na koridoru Vc, dionica Mostar jug - Južna granica, na poddionici Počitelj - Zvirovići, jedna je od najvažnijih trasa u idućem razdoblju. S obzirom da je poddionica duga 11 kilometara i da se radi o zemljištu izvan urbanog područja, napravljena je inicijativa da se izvrši promjena namjene zemljišta.

Utvrđene nadležnosti

Za potrebe projekta vrijednog 100 milijuna eura potrebno je izuzeti ukupno 916.115 m2 poljoprivrednog i šumskog zemljišta, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Poddionica je usklađena s prostorno-planskom dokumentacijom koju je utvrdio Parlament BiH. Na temelju inicijative izuzeto je poljoprivredno i šumsko zemljište i ono je prenamijenjeno u građevinsko zemljište za potrebu građenja autoceste, a za realizaciju odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i veza i JP Autoceste Federacije BiH, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti. U obrazloženju odluke Vlade Federacije stoje sve pojedinosti o zakonskim temeljima ove odluke, kao i o razlozima donošenja. - Napominjemo da je Vlada Federacije BiH odlukom utvrdila javni interes za izgradnju autoceste na trasi koridora Vc za dionice Vlakovo - Tarčin, Svilaj - Odžak i Počitelj -Bijača, a nacrtom prostornog plana područja od posebnog značaja za Federaciju BiH "Autocesta na Koridoru Vc" za razdoblje 2008.-2028.godina, poddionica Počitelj-Zvirovići usklađena je s prostorno-planskom dokumentacijom, utvrđenom od Parlamenta BiH, stoji u obrazloženju.

Izgradnja mosta

Za provedbu ove odluke osigurat će se sredstva iz prihoda JP Autoceste FBiH ostvarenog naplatom cestarine na izgrađenim dionicama autoceste na trasi koridora Vc i od trošarina na gorivo za autoceste. Što se tiče glavne trase, poljoprivredno zemljište izuzet će se 381 osobi po određenoj naknadi, dok će se šumsko zemljište izuzeti za 284 osobe. Treba istaknuti da su neka zemljišta u državnom vlasništvu ili javno dobro, a imala su svoje zakupce. Za izradu projektne dokumentacije izvršeno je detaljno snimanje terena i izrađen je projekt misije geotehničkog inženjerstva s istražnim radovima i laboratorijskim ispitivanjima.

Podsjetimo, na trasi se osim većeg broja usjeka i nasipa planira i izgradnja mosta preko rijeke Neretve u dužini od oko 950 metara i visine oko 100 metara. Pored ovog, planirana su i tri manja dvojna mosta, te jedan tunel, uz tri prolaza ispod autoceste. Na potezu od čvorišta Počitelj do prelaska rijeke Neretve rezerviran je prostor za izgradnju čvorišta koje će omogućiti povezivanje autoceste na koridoru Vc i buduće Jadransko-jonske autoceste. Pri obradi rješenja čvorišta, priključne ceste i inter-regionalnog čvora potrebno je osigurati neometan promet na lokalnim putevima i poljske puteve za prilaz zemljišnim parcelama. Također, potrebno je isplanirati i realizirati ozelenjavanje i hortikulturno uređenje predmetne dionice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?