ZH županija

Za prosvjetare se izdvaja skoro pola proračuna

01.12.2015.
u 07:00

Za pojedinačna umirovljenja djelatnika škola od veljače je uplaćeno skoro 600.000 KM doprinosa iz prethodnih godina Sindikat srednjeg obrazovanja održao štrajk upozorenja

Iako su predstavnici Vlade ZHŽ-a zakazali sastanak sa Sindikatom srednjeg obrazovanja sredinom ovog tjedna, jučer je održan štrajk upozorenja u srednjim školama, te više od 3000 učenika srednjih škola u Zapadnohercegovačkoj županiji nije imalo prvi sat nastave, piše Večernji list BiH. Prema najavama iz Sindikata srednjeg obrazovanja, štrajk upozorenja se nastavlja i danas.

U svojim zahtjevima iz Sindikata srednjeg obrazovanja Vladu ZH županije, između ostaloga, upozoravaju na nagomilane probleme u obrazovanju, te neispunjenje materijalnih davanja prema zaposlenima. Zanimljivo je spomenuti kako ovakve optužbe iz Sindikata na račun Vlade ZHŽ-a dolaze u godini u kojoj će iz proračuna Zapadnohercegovačke županije za obrazovanje biti isplaćeno oko 34 milijuna konvertibilnih maraka. Naime, prema podacima Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije, samo na plaće, doprinose i dodatke na plaće (putni troškovi i topli obrok) zaposlenih u prosvjeti iz proračuna tekuće godine bit će izdvojene 31,655.174 KM ili 42 posto proračuna ZHŽ-a.

Kako navode iz Ministarstva financija ove županije, u proteklih devet mjeseci plaćeni su svi zaostaci na ime jubilarnih nagrada, otpremnine u iznosu od 2808,75 KM po djelatniku, kao i naknada u iznosu dvije prosječne plaće od 1872,50 KM za slučaj smrti i teže bolesti u obitelji. Također, od imenovanja Vlade ZHŽ-a u veljači, zahvaljujući redovitoj uplati tekućih doprinosa za mirovinsko/invalidsko osiguranje, nijedan prosvjetni djelatnik nije čekao na odlazak u mirovinu (odrađivana su tzv. pojedinačna umirovljenja gdje su plaćani svi neplaćeni doprinosi iz prethodnih godina), kao što je to bio slučaj ranijih godina. Budući da je novu postavu Vlade ZHŽ-a dočekao višemilijunski dug prema Poreznoj upravi FBiH, odnosno Zavodu MIO, krenulo se s vraćanjem ovih dugovanja. Tako je samo za zaostatake na ime doprinosa zaposlenih u školama, za 2009. i 2010. godinu, od veljače 2015. godine plaćen iznos od 911.858,02 KM.

"Uz navedeno, dodatno je za pojedinačna umirovljenja djelatnika škola uplaćeno skoro 600.000 KM doprinosa iz prethodnih godina", navode iz Ministarstva financija ove županije. Iako iz Sindikata navode kako Vlada ZHŽ-a ne poštuje važeći kolektivni ugovor, što uključuje dugovanje za regres, honorarne sate, topli obrok i prijevoz, iz Ministarstva financija navode kako plaće, te naknade (topli obrok i prijevoz) nisu kasnili ni jedan dan. "Što se tiče honorarnih sati i vanjske suradnje, plaćeni su dugovi od srpnja 2014. godine u iznosu od 575.925,82 KM", podaci su ovog ministarstva.

Treba napomenuti i kako je uvažavanjem zahtjeva roditelja i prosvjetnih djelatnika ove godine nastava za prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja počela u rujnu, što je dodatno opteretilo županijski proračun. Na optužbe Sindikata srednjeg obrazovanja za neisplatu dugovanja po tužbama za 2011. i 2012. godinu, iz Ministarstva financija su zaključili kako je u ovoj godini napravljen veliki iskorak gdje su u cijelosti i neselektivno iste plaćene od 2008. do početka 2011. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?