život hrvatskog naroda u Distriktu

Za punu konstitutivnost Hrvata u Brčkom uvesti princip rotacije

ante domić
03.03.2021.
u 08:04

Distrikt Brčko, kao jedna od triju cjelina središnje razine vlasti u BiH, specifičan je po mnogo elemenata, a posebno je postao poznat i u europskim okvirima zbog svoga multietničkog karaktera. No stvari su daleko od idealnih, a ekonomski i drugi svakodnevni problemi s kojima se suočavaju stanovnici Distrikta posebno pogađaju Hrvate kao trenutačno najmalobrojniji narod na ovom prostoru, piše Večernji list BiH

Zastupljenost

U političkom smislu postoje također neka pitanja koja čekaju na rješavanje, poput principa rotacije, no vrijedi navesti kako je Distrikt Brčko u svojim dokumentima na neizravan način propisao obvezno sudjelovanje triju konstitutivnih naroda u vlasti.

Dogradonačelnik Brčkog i član Predsjedništva HDZ-a BiH Anto Domić navodi kako je predstavljanje Hrvata u izvršnoj vlasti adekvatno i sukladno onomu što je i propisano, a i očekivanjima.

Situacija je takva da u izvršnoj vlasti Hrvati imaju zamjenika gradonačelnika, tri šefa odjela, a gradonačelnik ima dva savjetnika koja dolaze iz hrvatskog naroda. Ukupno gledajući, od 15 članova Vlade Hrvati imaju četiri.

- Mi smo zadovoljni jer je otprilike takva i postotna zastupljenost stanovnika na prostoru Distrikta - kazao je Domić. U kontekstu koraka koje treba povući, Domić je naveo kako postoji potreba da sva tri naroda obnašaju najviše političke pozicije u Distriktu, a otuda i uporni zahtjevi Hrvata da se uspostavi sustav rotacije u smislu da za svaki izborni ciklus na ključnim pozicijama dođe do rotacija. Taj zahtjev Hrvati ističu već dulje vrijeme, no za sada nije bilo većine za promjenu Statuta. Međutim, Hrvati ne odustaju od toga cilja te će na realizaciji istoga raditi i u razdoblju koje je pred nama.

- U pravilima imamo određene zaštitne mehanizme za tri konstitutivna naroda, ali ovo bi trebalo uraditi zbog određenih političkih odnosa, kao i zbog lakšeg formiranja vlasti nakon izbora - objasnio je Domić.

U kontekstu ekonomskih, kao i tema iz svakodnevnog života, poput obrazovanja, Domić navodi kako su otprilike pravila stvorena za podjednako tretiranje svih naroda.

Gospodarstvo

- Zbog svoje brojnosti mi smo često u situaciji da nismo u mogućnosti realizirati i konzumirati do kraja ova prava. Primjerice, u obrazovanju postoje pravila da djeca svih triju naroda izučavaju svoj materinski jezik te se shodno tome nabavljaju udžbenici na trima jezicima koji zadovoljavaju nastavne planove i programe.

No broj Hrvata koji radi u sustavu nastave mnogo je manji pa onda u svakodnevnom prakticiranju kroz druge predmete dominiraju drugi jezici - objasnio je Domić. Kada je riječ o nekim drugim temama, problemi su uglavnom isti za sve, počevši od braniteljskih udruga pa do ekonomskih projekata.

Općenito je nužno, ističe Domić, podignuti ekonomiju na višu razinu, no dodaje kako se to do sada nije uspjelo napraviti, unatoč brojnim predispozicijama. Razloga je ponovno više; poput složenosti lokalne zajednice, kao i nepostojanja dovoljnog stupnja povjerenja, a sve zajedno dovodi do toga da se jako sporo realiziraju strateške važne stvari za Distrikt.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?