RASIPANJE SREDSTAVA

Za redovite poslove zaposlenima isplatili i dodatnih 122.000 KM

'niksic'
''
09.09.2014.
u 09:12

Ne može se potvrditi opravdanost isplate izdataka po osnovi ugovora o djelu u neto iznosu od 122.093 KM

Nije novost da se federalnim proračunom upravlja na neodgovoran način, ali iz nalaza koje su entitetski revizori naveli u izvješću o poslovanju Ministarstva financija FBiH, moglo bi se čak zaključiti da je stanje kaotično. Ozbiljne zamjerke revizora odnose se na upravljanje Proračunom FBiH.

Kaznena odgovornost

Veći broj nalaza zbog kojih je revizija poslovanju Ministarstva financija dala “mišljenje s rezervom”, u normalnim bi zemljama bili dovoljni za utvrđivanje kaznene odgovornosti. No, u FBiH će vjerojatno sve ostati na revizijskom izvješću. Upozoravaju da nisu poduzete mjere prema korisnicima kredita u cilju naplate potraživanja po osnovi dospjelih obveza otplate glavnice i kamata na kredite u iznosu od 143.121.766 KM, a koje su izmirene na teret Proračuna FBiH. Nije se moglo potvrditi da su se dosljedno poštivale zakonske odredbe u dijelu plaćanja obveza po utvrđenim prioritetima. Primjerice, planovi novčanih tijekova koji predstavljaju osnovu za izvršenje entitetskog proračuna nisu načinjeni sukladno zakonu. - Ne može se potvrditi da su isti načinjeni na bazi podataka prikupljenih iz različitih izvora i da je na adekvatan način planirana likvidnost Proračuna FBiH za 2013., upozoravaju revizori.

Opravdanost isplate

Na popisu zamjerki Ministarstvu financija nalazi se i isplata naknada članovima povjerenstava u iznosu od 287.313 KM, suprotno Odluci o načinu obrazovanja i visini naknade za rad stručnih povjerenstava i dr. radnih tijela osnovanih od strane Vlade FBiH. Ne može se potvrditi ni opravdanost isplate izdataka po osnovi ugovora o djelu u neto iznosu od 122.093 KM, jer su ugovori zaključivani za izvršenje poslova koji predstavljaju redovne poslove uposlenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?