Ministarstvo branitelja i invalida rata FBiH pod kritikom revizora

Za reviziju branitelja nezakonito potrošili više od 2,7 milijuna KM

revizija
Foto: VL FOTO
08.08.2014.
u 08:46

Odluke Ustavnog suda FBiH još nisu ispoštovane od Ministarstva za pitanja branitelja

Način na koji Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata izvodi i financirana postupak revizije braniteljske populacije u Federaciji BiH nije zakonit. Ovo je generalna ocjena koju su na temelju analize rada ovog ministarstva dali revizori Ureda za reviziju institucija Federacije BiH. Osim što su na netransparentan način isplaćivani paušali, nagrade timovima koji obavljaju reviziju branitelja, federalni revizori kritiziraju ovo ministarstvo i federalnu Vladu što nisu prihvatili presudu Ustavnog suda Federacije BiH kojom se poništava odluka o reviziji. “Presudom Ustavnog suda FBiH Zakon o izmjenama i dopunama i Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji nisu u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Osporenim članom navedenog Zakona uveden je prihodovni cenzus kao uvjet za ostvarivanje novčanih primanja koji povrjeđuje odredbu Ustava FBiH. Ministarstvo je dostavilo Vladi FBiH informaciju o izvršenju navedene presude Ustavnog suda FBiH koja je 1. 7. 2013. godine donesena, a istim je naloženo Ministarstvu da u što kraćem razdoblju izradi izmjene Zakona o pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji u skladu s navedenom presudom. Do okončanja revizije financijskih izvješća za 2013. godinu nije donesen zakon o izmjenama navedenog Zakona”, stoji u izvješću revizije. Ovakva ocjena Ureda za reviziju FBiH ide na ruku oštećenim braniteljima. Revizija smatra da je obračun i isplata dijela novčanih naknada - paušala članovima revizijskih timova za kontrolu zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite u neto iznosu od 510.370 maraka, kao i isplata nagrade zaposlenicima Ministarstva u neto iznosu od 11.300 KM, nisu obavljeni na ispravan način u skladu s procedurama koje je dala federalna Vlada.

Troškove provedbe kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite u 2013. godini iskazane u iznosu od 2,761.251 KM među kojima su samo za paušalne naknade i naknade po učinku po osnovi provedbe zakonske kontrole iskazane u iznosu od 1,098.411 KM. Volonterski ugovori koštali su proračun FBiH 103.035 KM, neto naknade za rad revizijskih timova za kontrolu i Revizijskog tima za koordinaciju od 510.370 KM, troškovi nagrada revizijskim timovima i zaposlenicima Ministarstva 53.100 KM.

Komentara 3

EN
enaenesena
16:01 08.08.2014.

molim istinu ne brisati.hvala

EN
enaenesena
21:52 09.08.2014.

hvala vam sto ste izbrisali pošten i pravedan komentar nek ostavljaju komentare uvlaciguzice i politicki podobni

EN
enaenesena
22:03 09.08.2014.

neka suoni svoje zaposlili u komisijama borackim samo kradu pare a na borce koji vise u zraku du.e ih boli.tako i moj štovani kobajagi predstavnik boraca helez nije mi nijednom odgovorio na pisma a veci sam invalid od 90% kojimaa je o dao prava.tu su u vezi on i komisija ipk tuzla sadeta karic nevzet mujic džavid habibovic.svi suoni uvezani .a mene šikaniraju kaoda sam ratni zlocinac.po njima možda bi bolje prošao da jesam???=??? Na dušu onima koji provode nepravdu i u mom slucaju i kriminal jer ugrožavaju moj opstanak i moje porodice.nemam sta govoriti o zdravstvenom stanju za koje je svaki ozbiljni doktor iz brčkog i sa gradine rekao da imam 100% prolaz. šest puta na komisiji sest puta šikaniran dok oni koji su samnom lezali i izasli iz prve prosli a u kartonu koje sam pregledao ni tablete ne trose.do sada sam popio oko 35000 apaurina ne računajući inekcije na hiljade depresiva deprezol i risar i tableta za bolove na hiljade betablokatora za srce na hiljade tegretola i trodona tableta za pritisak na desetine hiljada tableta za šećer itd.sve u zadnjih 15 godina. primio sam blokade za kičmu i noge nemogu podić 10 kila ni saget se ni sjedit ni stojat.moram vam odgovorit na vasu nepravdu .zdravstvo je najkorumpiranije to sam cuo na tv-u a tu i vi spadate.vidim to oko sebe ko prolazi eno ih penju se na krovove kopaju ko mladići potpuno zdravi.a moje stanje ignorirate.neznam zasto vam sluzi zakletva i obraz.u mom slucaju to vam ne vrijedi ni feninga.slobodno to sakrite da se ne sramotite.ovo se odnosi na one clanove komisije koji nene šutnu a puste "podobne" .pošto za njih ja sam potpuno zdrav i tablete koje trosim nisu nista dabogda i dabogda njihovi najmiliji trosili ove tablete i imali ovakve bolove.još jednom to je za one koji smatraju da je moja terapija kao dva andola. kad pogledaju njih nek se sjete mene i moje patnje.tu ima umijesanih i drugih glavonja sem clanova komisije preko kojih idu mnoge tranše . direktor pia je pravo nevinasce ruke mu svezane? kome li ih odveže?znam savjest je vama nepoznata rijec.ovo je šesti put na komisiji gdje sume ponovo odbili vrše zločin nada mnom i sva rjesenja su ko da su ih papagaji napisali izgleda samo kopiraju rješenja.bog im platio.da ne trosim terapiju svaki dan bi bio na hitnoj a kasnije ko zna sta bi se desilo ne samo meni.ja cu opet izlaziti na komisiju ove godine jer sam kopletno loseg stanja. enes šabanović ahmeta hantalasevica 16 76120 brcko ps svaki iole normalan doktor bi me penzioniso a kada sam pitao jednog doktora iz komisije sto puštaju zdravije ljude od mene a mene vracaju samo je rekao hinski "tuži me "čisti kriminal! ja sam borac nikog ne respektujem ko mi radi o glavi i unistava moj život i moje porodice.bez dlake na jeziku! dostvljeno istitutu sarajevo i tuzla direktoru pia sarajevo ispostavi orašje ministru helezu premieru nikšicu svim dnevnim novinama za objavu i mnogim drugim

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?