Razlike po zemljama

Za spremnik goriva bh. građani moraju raditi čak tri dana

25.08.2015.
u 06:45

U zemljama regije je slična situacija, cijene goriva padaju negdje brže, a negdje sporije

Cijene naftnih prerađevina u BiH posljednjih mjeseci su pale nekoliko puta. Tako danas litra benzina 95 u BiH iznosi 2,06 KM, odnosno 1,05 eura, a litra dizela 2 KM ili 1,02 eura, što su u prosjeku najniže cijene u regiji, a ovoga tjedna je najavljeno i novo pojeftinjenje, tako da bi litra goriva mogla biti i ispod 2 KM. I u ostalim zemljama je slična situacija, piše
Večernji list.

Regija i cijene

Prema posljednjim podacima, najskuplje gorivo u regiji toče građani Hrvatske, a najjeftinije gorivo je u BiH. Makedonija je, također, jedna od zemalja u regiji gdje se mogu jeftinije kupiti nafta i naftne prerađevine. Prema posljednjim podacima, u Makedoniji litra benzina 95 iznosi 1,15 eura, a dizela 0,89 eura. Nakon Makedonije, po niskim cijenama slijedi Srbija gdje ipak cijene naftnih prerađevina variraju iz dana u dan i od crpke do crpke. Tako litra benzina 95 u ovoj balkanskoj zemlji iznosi u prosjeku 1,21 euro, dok za litru dizela treba izdvojiti oko 1,22 eura. Slijedi Crna Gora gdje litra BMB 95 stoji 1,29 eura. I u Hrvatskoj cijene goriva variraju, ali uglavnom za litru eurosupera 95 treba izdvojiti 1,33 eura. Slične su cijene u Sloveniji gdje litra eurosupera 95 košta 1,331 euro. Hrvatski građani toče najskuplje gorivo od svih država regije pa s obzirom da prosječno rade za 9,4 eura po satu, za puni spremnik goriva moraju odraditi cijeli dan, odnosno 6,5 sati za 50 l eurodizela. Primjerice, Slovenci po satu zarađuju 15,6 eura pa za pun spremnik benzina moraju raditi tek nešto više od četiri sata, a ako toče eurodizel, i nešto manje. Situacija u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, što se tiče broja sati koji moraju odraditi za spremnik, je lošija nego u Hrvatskoj, no tome je uzrok manja plaća koju primaju radnici te tri države. Daleko najniža cijena goriva je u Makedoniji, ali i cijena rada. Crnogorci po satu u prosjeku zarade 2,7 eura pa za puni spremnik moraju raditi puna tri dana. Građani BiH su u gotovo identičnoj situaciji kao Crnogorci jer također rade tri dana za spremnik goriva. Srbi, pak, za spremnik goriva rade i po 3,5 dana, a skoro četiri dana za 50 l dizela.

Najmanja satnica

Od svih država bivše Jugoslavije, Makedonija ima najmanju satnicu. Njihovi građani u osam sati zarade prosječno 16 eura, no cijena goriva znatno je niža - litra benzina košta 1,17 eura, dok je eurodizel uvjerljivo najjeftiniji, tek 0,93 eura. Bez obzira na to, Makedonci za pun spremnik goriva rade tri dana, dok im je skoro 30 sati rada potrebno za spremnik eurodizela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?