CIJENE LUDUJU

Za tri mjeseca trošak prehrane po kućanstvu porastao za 106 KM

04.07.2022.
u 10:56

Od izbijanja rata u Ukrajini građani BiH se suočavaju s nezapamćenim poskupljenjima, a najteže im padaju česti skokovi cijena hrane i goriva, koje nikada nisu bile više. 

Podaci Saveza sindikata RS-a pokazuju da je u veljači ove godine sindikalna potrošačka košara stajala 2.079, dok se njen iznos u svibnju popeo na 2.188 KM. U ovom periodu, trošak prehrane za četveročlanu obitelj porastao je s 847 na 953 marke.

Ništa čudno, s obzirom na to da nas svako malo dočekaju više cijene u marketima i na benzinskim crpkama.

U odnosu na veljače, košara je poskupjela za 109, dok je prosječna plaća u ovom period porasla za 14 KM.

“Ovo je nezapamćeno. Litre ulja nema ispod 5,7 KM, a litra goriva skoro je 3,6 KM. I druge namirnice stalno poskupljuju, tako da se za isti iznose može kupiti sve manje robe. A plaće kod privatnika odavno iste. Točno smo došli u poziciju da, i kad je riječ o najosnovnijim robama, važemo što ćemo i koliko kupiti. Ali, daj bože da ne bude i gore”, kaže Marina K, krojačica iz Banje Luke.

Podaci zavoda za statistiku RS-a pokazuju da je godišnja inflacija u svibnju dostigla rekordnih 13,2 posto, a najviše su poskupjeli prijevoz - 31,2 posto te hrana – 21,8 posto.

Točnije, vrijednost 100 maraka je sletjela na 88,4, što znači da su poskupljenja u ovom periodu “pojela” 11,6 KM. Prosječna plaća je u svibnju ove godine iznosila 1.105 KM, ali, s obzirom na inflaciju, za ovaj iznos možemo kupiti manje roba i platiti manje usluga nego što smo to u svibnju lani mogli za 981 KM, piše N1.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?