proslava najvećeg kršćanskog blagdana

Za uskrsnu košaricu u BiH do 500 maraka, nema štednje, važno je da se obitelji okupe

20.04.2019.
u 21:00

Stiže najveći krćanski blagdan – Uskrs. Korizma je trajala 40 dana, a obilježena je postom, tišinom, pripravom, pokajanjem... Vrijeme Uskrsa je, osim molitve, bilo rezervirano za nabavu većih količina namirnica, pri čemu treba biti i oprezan.

Rast potrošnje i običaji

Kako u svijetu tako i u BiH vjernicima koji slave Uskrs zajamčeni su neradni dani, počevši od Velikog petka pa zaključno s ponedjeljkom. I učenici su već na proljetnom raspustu i tako će biti i cijeloga idućeg tjedna. Blagdani obilježavaju i obiteljska okupljanja, a tada blagdanska trpeza mora biti bogata. Tako Uskrs ni ove godine neće proći bez veće kupnje. To je dan kada se ne štedi te je prilika da se pokaže kreativnost pojedinca, ali, nažalost, to je i idealno vrijeme za trgovce da se riješe “starih zaliha” koje ne možemo pratiti u paničnoj kupnji. Upravo zbog te kupnje dio poslodavaca već tradicionalno isplaćuje uskrsnicu. No, čini se kako su u manjini. Dio poslodavaca se ipak odlučio radnike razveseliti novčanim uplatama, a dio daje bonove za kupnju. Uskrsni blagdani donose rast potrošnje, to je razdoblje u kojem građani koji slave Uskrs nešto više troše. Premda nema službenih podataka, cijene potrošačkih košarica za uskrsne blagdane bit će na razini prošle godine. Tako se ona skromnija procjenjuje na stotinjak maraka, a toliko će potrošiti najveći broj bh. obitelji, srednja košarica je se oko 250 maraka, a bogatija se penje na 500 KM. Sadržaj triju košarica najviše se razlikuje po vrsti i cijeni glavnih namirnica - ribi i mesu te o uvrštenosti slatkiša, darova i pića. - Koliko ću potrošiti za Uskrs? Ove godine ne previše jer imam dosta svojih proizvoda. Imam svoju šunku, luk uberem iz vrta, jaja su u kokošinjcu, ispeći ću i pola svoga janjeta... Imam svoje vino i rakiju. Ali ne kažem da neću u trgovini nabaviti sve ostalo potrebno - kaže Marko iz okolice Širokog Brijega. Nažalost, malo je takvih. Unatoč smanjenoj kupovnoj moći građana, možemo biti sigurni kako će se svatko potruditi da na blagdanskom stolu ima kuhanu šunku, jaja, mladi luk, hren i uskrsne kolače.

Košarice su spremne

Inače, procijenjena potrošnja za mjesec travanj, kada je obično Uskrs, iznosi nekoliko tona šunke i desetke milijuna komada jaja. Tako će se i tijekom ovih uskrsnih blagdana bojati jaja, peći će se kolači, kuhat će se i peći šunka, a “nastradat” će i veliki broj praščića i janjaca, točit će se vino i pivo te ostali napici. Kao i ranijih godina, tisuće poruka preko mobitela, mailova s najljepšim željama stizat će prijateljima i poznanicima. Vremena kada su stizale uskrsne razglednice su iza nas, ali i ta tradicija se vraća. Djeca prave čestitke, daruju ih najdražima, poduzeća šalju čestitke... Uskrs je savršeno vrijeme da se kvalitetno posvetite djeci i obitelji. Možda je ovo vrijeme i za uvođenje novih tradicija, što se priprema za Uskrs. Blagdani su postali brendovi koji vlastitom snagom i emocionalno-tradicionalnom inercijom prodaju cijelu paletu različitih proizvoda. Ipak, unatoč uvriježenom stavu da su bh. Hrvati dobri potrošači, čini se kako će na ovaj “recesijski” Uskrs gledati na svaki fening. Uskrs je i vrijeme kada mnoge obitelji dolaze iz inozemstva u svoju domovinu kako bi proslavile odmor s najbližima i provele nekoliko dana zajedno. Ali i obišle rodni kraj iz kojeg su otišli u tuđinu. Donose i ostavljaju svojim obiteljima i novac.

- Nikad nisam putovala tako dugo. Ranije smo prešli granicu tako da bi policijski službenici samo mahnuli da nastavimo dalje bez provjere dokumenata. Detaljna provjera svakog putnika na svakoj granici trajala je dugo. Zamislite četiri granice i osam recenzija. Putovali smo dva puta dulje nego ikad - rekla je Slava, koja je ove godine došla iz Njemačke proslaviti Uskrs s obitelji u rodnoj Hercegovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?