vlast s nestabilnim većinama

Za Vijeće ministara test trošarine, a za Vladu FBiH cestogradnja, mirovinska reforma

19.06.2017.
u 15:00

Vrlo nestabilne i upitne većine u državnom i federalnom parlamentu činjenice su s kojima Bosna i Hercegovina ulazi u drugu polovinu ove godine, ali i zadnju trećinu mandata aktualne vlasti. Iako su svjesni tog golemog problema, predstavnici izvršne vlasti najavljuju nove reformske poteze, piše Večernji list BiH. 
Sredstva za cestogradnju
Kako se i najavljivalo proteklih tjedana, novi prijedlog zakona o trošarinama uskoro će se ponovno naći pred državnim Parlamentom. Točan datum upućivanja ovog zakonskog prijedloga u proceduru još je neizvjestan, ali izgledno je da će se to dogoditi u idućih nekoliko mjeseci. Predsjedatelj Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić izjavio je kako će se zakon o trošarinama opet naći na dnevnom redu kada se za to ispune sve procesne radnje, ne preciziravši kada bi se to moglo dogoditi. Po njegovim riječima, procesne radnje podrazumijevaju mišljenje Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje, te vrlo jasne stavove s razine entiteta, predstavnika vlada entiteta, resornih ministarstava te javnih poduzeća. 
- Kada njihovi stavovi budu do kraja jasni i kada ne bude više raznih analiza i vrlo čestog spominjanja, da osim trošarina postoje alternative koje nitko nikada nije javno iznio i objasnio, Vijeće ministara BiH bit će spremno razmotriti novi prijedlog Uprave za neizravno oporezivanje – izjavio je Zvizdić.
Ovaj put će se potpora važnom zakonu koji otvara vrata kreditnim sredstvima za cestogradnju tražiti među strankama koje formalno još podupiru Vijeće ministara, a to uključuje i Savez za promjene iz Republike Srpske. Uz glasove svih zastupnika iz vladajućih stranaka moguće je tijesnom većinom usvojiti zakon o trošarinama.
Na federalnoj razini, pak, labava koalicija trebala bi donijeti znatno veći broj reformskih zakona kako bi uopće dobila prolaznu ocjenu i omogućila nastavak provedbe Reformske agende. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je kako bi se u roku od mjesec dana u proceduri trebao naći novi Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju u Federaciji BiH oko kojeg se spore bošnjački i hrvatski izaslanici u Domu naroda. Rješenje se traži i s predstavnicima umirovljeničkih udruga kao zainteresiranom stranom.
Brojni zahtjevi
- Zahtjevi sadašnjih umirovljenika jesu povećanje, ali su to pravedni zahtjevi. Novi zakon obrađivao je nove umirovljenike i mogao je ići na štetu starih umirovljenika. Tražili su da se oštećenim umirovljenicima, koji su otišli u mirovinu do 1998. godine, poveća mirovina za 10 posto. Očekujem da će taj zakon doći u proceduru unutar mjesec dana, prije godišnjih odmora - istaknuo je premijer Novalić.
Osim ovog zakona pred federalnom izvršnom i zakonodavnom vlasti su i obveze uređenja braniteljske skrbi, kao i važni zakoni iz oblasti fiskalne politike. Vlada se nedavno spotaknula na pitanju Zakona o šumama oko kojeg nema zajedničkog stajališta hrvatskih i bošnjačkih predstavnika. Ono što je možda i veći problem je blokada velikih infrastrukturnih projekata, posebno u Hercegovini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?