Dom naroda

Zabrana diskriminacije i po osnovu dobi i invaliditeta

dom naroda
27.04.2016.
u 13:41

Borovac kaže da su pojave diskriminacije mogo preciznije definirane nego što je to do sada bilo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, izmjenama i dopunama Zakona, u skladu s odgovarajućim direktivama Vijeća Europske unije, dopunjava se zabrana diskriminacije u BiH i po osnovu dobi i invaliditeta te definira uznemiravanje kao oblik diskriminacije.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je, obraćajući se izaslanicima, istaknula da se radi o izmjenama i dopunama jednog veoma značajnog zakona, na osnovu kojeg se daje jedna značajna ocjena o poštivanju ljudskih prava u BiH od europskih tijela.

- Zbog toga smo u izradi ovoga zakona nastojali da obavimo širu konzultaciju i s predstavnicima Europske komisije, koja je također sudjelovala u pripremi izmjena i dopuna ovog zakona, tako da možemo reći da ovaj zakon sadrži usklađenost s pet europskih direktiva koje se odnose na zabranu diskriminacije po različitim osnovama - navela je ministrica Borovac.

Dodala je da, prema mišljenju Direkcije za europske integracije, ovaj zakon ima visoku razinu usklađenosti s europskom pravnom stečevinom (acquis). Kazala je da su kroz ovaj zakon pojave diskriminacije mogo preciznije definirane nego što je to do sada bilo.

Izaslanici su podržali i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku.

Cilj donošenja predloženog zakona je unapređenje postojećih procedura te prevazilaženje pojedinih nedorečenosti u postojećim odredbama, koje su identificirane u postupku primjene zakona, a kojima bi se omogućila dosljednija provedba njegovih odredaba.

Ovim zakonom unaprijeđena su postojeća zakonska rješenja u skladu s osnovnim načelima javne uprave i olakšavanja pristupa i ostvarivanja prava građana u postupku u upravnim organima.

Izaslanici nisu podržali negativno mišljenje Ustavnopravnog povjetrenstva Doma naroda, koja nije utvrdila usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač izaslanik Mario Karamatić.

S obzirom na to da mišljenje povjerenstva nije podržano, zakon joj je vraćen da ga ponovno razmotri i napravi novo mišljenje.

Predloženi zakon predviđa brisanje odredbe o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, koja bi trebala stupiti na snagu 2018. godine.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku u Sudu BiH prilikom glasovanja o principima nije dobio potrebnu entitetsku podršku iz RS-a pa će biti upućen na usuglašavanje Kolegiju Doma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?