Denis Zvizdić

Zabrinutost MMF-a zbog neizvjesnosti visine deficita u RS-u

Denis Zvizdić
28.09.2017.
u 13:59

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je nadu da će snaga stručnih argumenata i beneficija koje će dobiti BiH, ovaj put biti jača od pojedinačnih interesa kada je u pitanju set zakona o trošarinama koje predviđaju povećanje trošarina na naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Na taj način je odgovorio na pitanje izaslanika Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragutina Rodića (DNS) koji je na današnjoj sjednici podsjetio na izjave europskih dužnosnika koji su važnim nazvali pristupanje BiH Prometnoj zajednici, ali su istovremeno naglasili da je za odobrenje sredstava za projekte neophodno usvajanje seta zakona o trošarinama. 

- To znači da nema novca bez ispunjavanja oba uvjeta. Poznata je situacija u vezi sa setom zakona o trošarinama i njihova sudbina u PSBiH, iako je Doma naroda ovaj set usvojio po hitnoj proceduri, ali Zastupnički u nekoliko pokušaja, nije. Postoji li plan rješenja ovog pitanja - upitao je danas Rodić.

Zvizdić je u odgovoru izaslaniku također napomenuo da su postojala dva uvjeta za aktivaciju infrastrukturnih projekata odobrenih BiH u Trstu, a to je pristupanje Prometnoj zajednici te usvajanje seta zakona o trošarinama. 

- Zna se stav Vijeća ministara o tome jer će sredstva prikupljena od trošarina biti utrošena na izgradnju putne infrastrukture na cijeloj teritoriji BiH, ali kako to obično bude praksa to pitanje je s polja struke prebačeno u polje politike ili politikantstva te u Zastupničkom domu nije usvojeno - dodao je Zvizdić.

Stoga je najavio da će set zakona koji predviđa povećanje trošarina biti vraćen u proceduru, a bit će obavljeni i razgovori sa svima koji žele čuti argumente Vijeća ministara te je  izrazio nadu da će set zakona uskoro biti i usvojen.

- To je važno zbog ukupne cestogradnje. Ne radi se samo o projektima iz Trsta, radi se o 16 različitih dionica, autocesta, magistralnih cesta na području cijele BiH, mostova i zaobilaznica - podvukao je Zvizdić.

Pojasnio je da je usvajanje seta zakona usko povezano i s aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali trošarine, dodaje Zvizdić, nisu jedini uvjet MMF-a jer je bazni uvjet MMF-a fiskalna stabilnost i financijska disciplina BiH.

- Postoji određena zabrinutost MMF-a posebno zbog neizvjesnosti visine mogućeg deficita unutar Vlade Republike Srpske. To će biti pitanja koja će se dokraja morati riješiti, ali trošarine su jedna od prethodnih mjera i mi idemo u realizaciju tih mjera - zaključio je  Zvizdić.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije