UNO

Zadnji poziv špediterima u BiH

carina
26.06.2022.
u 10:58
Uprava za neizravno oporezivanje upozorava sve carinske zastupnike – špeditere, da hitno podnesu zatjev kod UNO za dobivanje digitalnog kvalificiranog potpisa, kojim će od 1. kolovoza 2022. godine ovjeravati svoje provozne carinske prijave.

U ovom trenutku postoji veliki broj carinskih zastupnika koji još uvijek nisu završili poroceduru oko izdavanja digitalnog kvalificiranog potpisa kod UNO. Kod onih carinskih zastupnika koji ne budu na vrijeme osigurali digitalni kvalificirani potpis Uprave, može doći do zastoja u radu prilikom obrade elektronskih tranzitnih prijava.

Podsjećamo, od 1. 8. 2022. godine u Bosni i Hercegovini počinje primjena NCTS-a (Novog provoznog kompjuteriziranog sustava), na nacionalnom nivou. To konkretno znači da se za sve postupke provoza roba carinske deklaracije podnose isključivo elektronski u sustav Uprave za neizravno oporezivanje, a svaka provozna prijava mora biti ovjerena novim digitalnim kvalificiranim potpisom.

Zahtjev za dobivanje digitalnog kvalificiranog potpisa kod UNO podnosi se u nadležnom regionalnom centru Uprave gdje porezni obveznik ima sjedište, a procedura za dobivanje i korištenje digitalnog potpisa UNO je vrlo jednostavna.

 

Bosna i Hercegovina elektronski provozni postupak mora koristiti godinu dana na nacionalnom nivou, nakon čega može aplicirati da postane punopravnaa članica NCTS konvencije. Tada će i gospodarstvenici iz BiH imati olakšane procedure s puno manjim čekanjima na svim granicama zemalja gdje se roba provozi. To konkretno znači uštedu vremena i novca za poslovnu zajednicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?