Dom naroda PFBiH

Zaduženja za nastavak važnih infrastrukturnih projekata u Federaciji

02.10.2020.
u 12:40

Za razliku od Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH, koji zbog tehničkih problema nije uspio održati online sjednicu koja je bila sazvana za srijedu, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH redovito je jučer zasjedao, a u skladu s epidemiološkim mjerama, izaslanici su bili podijeljeni u dvije dvorane.

Montirani procesi

Sjednicu je obilježio opsežan dnevni red s mnoštvom zakonskih rješenja te odluka o prihvaćanju zaduženja, čijim je prihvaćanjem omogućen nastavak važnih infrastrukturnih projekata u Federaciji BiH, od registracije nekretnina, javnog prijevoza i gradskih prometnica u Sarajevu do nastavka izgradnje koridora Vc.

Među ostalim, izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku Federacije BiH čijim donošenjem FBiH usklađuje zakonodavstvo s presudom Ustavnog suda BiH iz 2017. godine donesenoj po apelaciji Borjane Krišto, druge zamjenice predsjedatelja Zastupničkoga doma u vrijeme podnošenja zahtjeva. Novim zakonskim rješenjem jasnije su definirana prava i obveze svjedoka u kaznenom postupku te im je omogućeno da ne svjedoče u postupcima u kojima postoji opasnost da i sami budu izloženi kaznenom progonu. Jasnije su definirane i posebne istražne radnje te vrijeme u kojemu se one mogu provoditi, a koje je ograničeno, čime su zaštićena prava mnogih koje su mjesecima i godinama pratile sigurnosne agencije u potrazi za dokazima kojim bi se potkrijepili u dosta slučajeva montirani procesi.

Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku predviđeno je i uvođenje kućnog pritvora s elektroničkim nadzorom kao novog instituta u kaznenom zakonodavstvu Federacije BiH. Izaslanici u Domu naroda usvojili su i izmjene i dopune Zakona o otpisu dugovanja sportskim kolektivima kojima je rok za otpis poreskih dugovanja produljen do 1. studenoga kao jedna od najznačajnijih mjera za njihovo preživljavanje u vremenu pandemije koronavirusa.

Među mnoštvom iznesenih inicijativa i izaslaničkih pitanja prije početka današnje 7. redovite sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH našle su se i dvije inicijative predsjedatelja ovog Doma Tomislava Martinovića. Imajući u vidu činjenicu da još uvijek traje pandemija koronavirusa te da nas uskoro očekuje epidemija sezonske gripe, prva se odnosi na cijepljenje protiv sezonske gripe, a upućena je Federalnom ministarstvu zdravstva i Vladi Federacije BiH.

Što se sve traži

“Tražimo da se u što kraćem roku, najkasnije do 10. ovoga mjeseca, dostavi plan cijepljenja protiv sezonske gripe u Federaciji BiH, s podacima koliko osoba se planira cijepiti, kojoj kategoriji stanovništva pripadaju te koliko je cjepiva nabavljeno”, kazao je, uz ostalo, Martinović. Druga inicijativa koju je uputio odnosila se na posljedice pandemije koronavirusa na dvije gospodarske grane koje su među najviše pogođenim, a riječ je o turizmu i linijskom prijevozu. “S obzirom na to da ni jedna od njih nije dobila dovoljno sredstava potpore u saniranju posljedica COVID-19, tražim od Vlade Federacije BiH da dostavi plan mjera za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa u oblasti turizma i linijskoga prijevoza koje su, bez sumnje, među najviše pogođenim u pandemiji koronovirusa”, istaknuo je Tomislav Martinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?