JASNE PORUKE

Zagrebu jedino HNS partner u BiH, nova alijansa prekrižena

hns
Foto: VL FOTO
06.06.2014.
u 10:03

Ključno je dobiti dvije trećine kako bi se osiguralo da legitimni hrvatski predstavnici sjede u vlasti

Istupima predstavnika najvećih hrvatskih stranaka u Hrvatskoj, SDP-a i HDZ-a, ali i stavovima Pantovčaka i Markova trga, hrvatskim političkim strankama i neovisnim kandidatima u Bosni i Hercegovini je upućena nedvosmislena poruka da se okupe na sljedećim općim izborima u jesen ove godine.

Jedna adresa

Adresa za okupljanje oko nacionalnog projekta je Hrvatski narodni sabor a da se ne pokušava poništiti bilo čiji politički subjektivitet. Ovakva poruka je prenesena na više sastanaka koje su hrvatski politički predstavnici imali u Zagrebu s predstavnicima lijeve i desne koalicije, ali i visokim dužnosnicima u vlasti. Pojedine stranke već su započele s pokušajima pronalaska alibija za eventualno nepostizanje dogovora oko, najprije zajedničkog kandidata za bosanskohercegovačkog člana Predsjedništva, ali i za zajednički nastup na razini države, entiteta i županija u kojima su Hrvati u manjinskoj poziciji. Pri tome je posebno važno, a što su razumjeli i u Zagrebu, da je uz izbor člana Predsjedništva ključno osvojiti dvanaest izaslanika u Domu naroda federalnog Parlamenta, što onda hrvatskim strankama jamči da im brojniji Bošnjaci neće uspostavi Vladu bez njihova utjecaja, ili pak izabrati predsjednika Federacije BiH koji je u pravilu do sada bio Hrvat budući da je Bošnjak bio premijer. Jednako tako dvije trećine izaslanika u federalnom Domu naroda Hrvatima omogućava i da će u gornjem nacionalnom domu državnog Parlamenta imati potrebnu većinu od trojice izaslanika. Svjesni upravo te složene matematičke nacionalne većine, ali i zamki budući da se najmanje petorica hrvatskih izaslanika bira iz županija u kojima su Hrvati apsolutna manjina, službeni Zagreb i najvažnije političke stranke pozivaju na dogovor budući da bi se nakon sljedećih izbora trebali otvoriti pregovori oko ustavnih reformi u zemlji.

Bez izigravanja naroda

Pri tome Zagreb neće za partnere prihvatiti bilo koga izvan kruga stranaka HNS-a koje mogu osigurati potporu, procjenjuje se više od 90 posto hrvatskih birača na predstojećim izborima. Zagreb, prema našim izvorima, neće zavrtati ruke oko toga političkim čelnicima Hrvata da pod svaku cijenu budu dio prijeizbornog političkog saveza, ali će se jasno očekivati da poslije izbora ne budu dio određenih političkih projekcija koje se već stvaraju uz manjinski hrvatski legitimitet. Takve su poruke već upućene političkim čelnicima i na sastancima posljednjih dana u Zagrebu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije