Mostarka Aida Droce

“Zahvaljujući potpori moje obitelji i prijatelja uspjela sam ostvariti svoj cilj i ispuniti san”

14.02.2016.
u 09:00

Mostarka Aida Droce nedavno je u Danskoj stekla zvanje doktorice znanosti iz oblasti biotehnologije i jedna je u nizu uspješnih ljudi koji su od izbjeglica postali znanstvenici, gradonačelnici..., u dalekom svijetu. No, Aida je, unatoč obiteljskim i ostalim radnim obvezama, dokazala kako se san može ostvariti. Dolaskom u Dansku početkom 90-ih, možda, nije ni sanjala kako će u životu nositi titulu doktorice znanosti iz oblasti biotehnologije, te magistrice molekularne biologije. Biologija je zanimala Aidu već u gimnazijskim danima, kada je i donijela odluku da je to put kojim će krenuti, piše Večernji list BiH.

Istraživački rad

Odmah poslije gimnazije Aida je nastavila školovanje u Aarhusu, a potom u Aalborgu. Prvo je magistrirala na temu iz području molekularne biologije na sveučilištu Århus, a za svoj rad i istraživanje dobila je najbolju ocjenu. Godine 1994. s obitelji je došla u Dansku. Prve dvije godine živjeli su u izbjegličkom centru udaljenom 30 km od Århusa, te su se, nakon što su dobili dozvolu za boravak, nastanili u Skanderborgu. Početkom svojih studija Aida se preselila u Århus. Još u gimnaziji su je zanimale molekularna biologija, genetika i evolucija pa je i počela studirati biologiju na visokoj (A) razini. U tim predmetima dobila je odgovor na mnoga pitanja i željela je upisati ovaj smjer jer ju je sve to jako zanimalo. Aida kaže da je srcem izabrala studij molekularne biologije i ni u jednom trenutku se nije pokajala. “Molekularna biologija je blisko povezana s genetikom i biokemijom. U molekularnoj biologiji možete dobiti odgovore na to kako molekule u svim živim organizmima djeluju, a mene je to jako zanimalo. Molekularna biologija opisuje kako se geni prevode u proteine, kako proteini rade, kako su geni istaknuti, i za mene osobno je najzanimljivije kako su geni naslijeđeni”, kaže Aida dodajući: “Važno je spomenuti kako je sve više i više molekularna biologija implicirana u medicini gdje pomaže pri pronalaženju uzroka bolesti i pronalasku novih lijekova. I to je jedan od razloga zbog čega sam upisala ovaj studij.” Što se tiče Aidina istraživačkog rada, ona je, zajedno sa svojom skupinom, pokušala pronaći zajednički nazivnik za amiotrofnu lateralnu sklerozu i druge bolesti motornih neurona te na osnovi toga u budućnosti doprinijeti jednostavnijem pronalaženju lijeka i dijagnoze za ove bolesti. Aida kaže kako u miševima, na kojima je eksperimentirala, neuroni koji kontroliraju mišiće pokreta izumiru isto kao i u mišićima ALS pacijenata. Danas se malo zna o ljudskoj bolesti ALS, različite mutacije povezane s ALS su pronađene, ali to je samo mali dio uzroka koji pridonosi ALS-u. “Zbog nedostatka znanja, teško je ustanoviti dijagnozu, a jedini lijek koji postoji na tržištu danas produljava život za samo tri mjeseca. Moj rad se svodio na dva dijela. Prvi dio bio je biokemijski gdje sam gledala interakcije proteina, a drugi dio je bio na staničnoj bazi gdje sam vršila različite eksperimente kako bih dokazala da je unutarstanični transport defektan u ovoj vrsti bolesti motornih neurona. Iako se nekima moj projekt možda čini malim, ali u suradnji s drugima koji rade na istome i istražuju isto područje, mali koraci se povezuju i pomaci se osjete. Zbog toga je važno bazalno istraživanje. Nažalost, zbog ekonomske krize, u ovu vrstu istraživanja sada se ulaže manje novca jer je proces spor, ali nadam se kako će država i velike tvrtke otvoriti oči i početi ponovno ulagati”, kaže Aida s puno optimizma. Ona ističe kako je ova struka potrebna u BiH i, tko zna, možda će se u budućnosti i vratiti, ako to uvjeti dopuste.

Kruna njezina rada

Nakon obranjenog magistarskog rada, njezina je želja bila upisati doktorski studij u Danskoj i nastaviti dalje sa svojim istraživanjima. Usporedno s pisanjem doktorskog rada, tijekom posljednja tri mjeseca, dobila je kćer kojoj je posvetila isto toliko pažnje kao i studijima. Isto tako, Aidu nije obeshrabrilo ni to što je morala voziti i po dva i pol sata na posao ili fakultet jer je uvijek znala što joj je cilj. Njezina obitelj, suprug, majka, sestre i drugi prijatelji pomagali su joj svaki put kada je bilo potrebno. Ali napisati doktorski rad i obraniti ga, tu joj nisu mogli pomoći. Aida je to uradila sama i obranila ga je na sveučilištu Aalborg. Dodjela diplome dr. znanosti je samo kruna svega što je do sada radila. Prilikom svečane dodjele diplome o svom velikom uspjehu Aida Droce je rekla: “Ovo je dan koji sam čekala. Zahvaljujući potpori moje obitelji i prijatelja uspjela sam ostvariti svoj cilj i ispuniti san. Hvala svima na pomoći i potpori tijekom  svih ovih godina moga školovanja. Sada mi je u fokusu posao te, naravno, obitelj.” Inače, Aida Droce je vodeća stručnjakinja u prestižnoj danskoj kompaniji Food Diagnostics gdje svakodnevno primjenjuje svoje znanje iz biotehnologije i molekularne biologije. Njezin primjer je inspiracija za sve one koji izaberu isti ili sličan put. Uspjeh dolazi samo upornim radom i trudom onima koje nije strah sanjati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?