Nove mjere daju rezultate

Zajedničkim nabavama uštedili 6 mil. KM

novac
17.07.2017.
u 20:00

Na nedavnoj sjednici Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju o učincima zajedničkih nabava za potrebe Federalnog ministarstva pravosuđa i Kazneno-popravnih zavoda u kojoj je navedeno da je primjenom novootvorenog postupka zajedničkih nabava, uz primjenu okvirnog sporazuma s više ponuđača i mini-ponuđača, postignuto učinkovito provođenje javnih nabava, navodi se u dokumentu u čijem smo posjedu, piše Večernji list BiH.

Provođenje postupka

Opredjeljenje za provođenje otvorenog postupka zajedničkih nabava uz primjenu okvirnog sporazuma s više ponuđača argumentirano je okolnostima da su predmeti nabave za subjekte zajedničkih nabava u najvećoj mjeri slični i skoro jednaki, da ukupne pojedinačne potrebe svakog predmeta nabave nije moguće precizno planirati, te da cijene pojedinih proizvoda obuhvaćenih nabavom pokazuju oscilacije. Jedna od stavki je i da bi pojedinačno organiziranje nabava za svakog od ugovornih tijela uključenih u zajedničke nabave, 8 subjekata, zbog pojedinačno manjih isporuka, dovelo do većih jediničnih cijena i neusklađenosti kvalitete predmeta nabave. Navedeno je i da bi pojedinačno organiziranje nabava za svakog od ugovornih tijela uključenih u zajedničke nabave svih 8 subjekata dovelo do neracionalnosti u administriranju nabavama u vidu razlika u načinu provođenja postupaka, te većeg broja žalbenih postupaka, angažmanu 8 posebnih povjerenstava za nabave, indirektnih troškova u vidu angažmana uposlenika na poslovima nabave uz njihovo odvajanje od tekućih poslova na koje su raspoređeni.

Izabrani postupak nabave povećava učinkovitost nabave kroz angažman ukupno 10 djelatnika, umjesto 40 koliko bi bilo nužno angažirati članova povjerenstva ako bi se nabave provodile kao pojedinačne svakog ugovornog tijela, vođenjem otvorenog postupka zajedničkih nabava uz primjenu okvirnoga sporazuma s ugovorom na 3 godine provodi se samo jedan postupak nabave tijekom 3 godine s jednokratnim žalbenim razdobljem što umanjuje rizik zaustavljanja nabava pokretanjem žalbenih procedura, navedeno je između ostaloga u dokumentu.

U ovoj, preliminarnoj fazi nabava ušteđeno je 5,932.226,58 KM, pri čemu je kod pojedinačnih stavki iskazano povećanje vrijednosti, prije svega zbog povećanih količina nabava, kao i što se kod nabave u kantini u sadašnjem postupku tražila robna marka i nije prihvaćena jednakovrijedana jer se radi o kupovini roba za osuđenički novac.

Učinci ušteda

Navedeno je i da su prethodne zajedničke nabave imale učinak ušteda. Inače u provođenju postupka zajedničkih nabava sudjeluje osam subjekata, sedam kazneno-popravnih zavoda i Federalno ministarstvo pravosuđa. Ocjenjujući pozitivnim postignute rezultate, Vlada je podržala napore Federalnog ministarstva pravosuđa i inicijativu da uštede od blizu šest milijuna KM budu usmjerene u kapitalne investicije, poboljšanje uvjeta smještaja i izgradnju novih kapaciteta kazneno-popravnih zavoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije