obrana i sigurnost

Zajedničko povjerenstvo usvojilo Izvješće o radu Vijeća ministara BiH za 2019.

09.09.2020.
u 17:15

Nakon rasprave, članovi Zajedničkog povjerenstva su podržali Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu u dijelu nadležnosti Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost  BiH.

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH usvojilo je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu u dijelu nadležnosti Povjerenstva. 

Zamjenica predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva Dušanka Majkić je tijekom rasprave o ovom izvještaju kazala kako su dobili izvještaj koji predstavlja sažetak nekih aktivnosti, a nisu imali plan rada.

- S čim da se to usporedi, na osnovu čega treba reći da je netko od ministarstava završilo ili nije završilo svoj posao - navela je Majkić.  

Po njezinim riječima, izvještaj pokazuje kako su utvrđena samo tri prijedloga zakona.

- U zemlji koja ne zna šta prije uraditi i nedostaju joj na sve strane različiti dokumenti koji bi pomogli da se ta pitanja brže rješavaju, imamo samo utvrđena tri prijedloga zakona - navela je Majkić.

Dodala je kako Vijeće ministara BiH u 2019. godini „nije uspjelo ispuniti ni jedan od 14 prioritetnih zahtjeva Europske unije“.

Nakon što je iznijela primjedbe, kazala je kako SNSD neće podržati Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu.

Slične primjedbe imao je i njen stranački kolega Sredoje Nović, koji je kazao kako ne može podržati ovaj izvještaj.

- Ako pogledate da je Vijeće ministara BiH, ne vjerujem ni ja je li, ali tako stoji, za godinu dana utvrdilo tri prijedloga zakona. Znači li to da je zakonodavstvo BiH na jako visokoj razini, kvalitetno i da nema potrebe čak ni mijenjanje postojećih zakona, a kamoli donošenje novih. Znači li to da je usuglašeno s europskim zakonodavstvom i da BiH ne treba brinuti, da treba još samo malo poradi ti na sporednim stvarima i ima potpuno uređeno zakonodavstvo - naveo je Nović.

Dodao je kako bi možda to mogao i shvatiti kada bi u izvještaju bila bar jedna rečenica o tome koji su to razlozi da Vijeće ministara nije utvrdilo više od tri prijedloga zakona.

Član Povjerenstva Dragan Mektić je istaknuo kako ga iznenađuju i čude „ovako paušalne i nikakve ocjene i primjedbe na izvještaj o radu Vijeća ministara BiH“, te kako nije čuo niti jednu konkretnu primjedbu.

Postavio je pitanje koliko je Vijeće ministara u sadašnjem mandatu uputilo prijedloga zakona.

- Nijedan. Ovo Vijeće ministara obesmislilo je Parlament BiH. Mi ne raspravljamo uopće o zakonima, samo se bavimo informacijama i primamo ih k znanju. Da nema zastupničkih inicijativa pojedinih zastupnika mi ne bi imali ni jedan zakonski prijedlog uz parlamentu do sada - ustvrdio je Mektić.

Nakon rasprave, članovi Zajedničkog povjerenstva su podržali Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu u dijelu nadležnosti Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost  BiH.

Nakon toga su razmatrali i usvojili izvještaje o radu za 2019. godinu: Ministarstva obrane BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, Direkcije za koordinaciju policijskih, Agencije za policijsku podršku, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje, Izvještaj o radu Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, te Sažetak izvještaja o protivminskom djelovanju za 2019. godinu, kojeg je sačinio Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC). 

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH nije usvojilo Izvještaj o radu Ministarstva sigurnosti BiH za 2019. godinu.

Prilikom razmatranja Izvještaja o radu Granične policije BiH za 2019. godinu, direktor te institucije Zoran Galić je podsjetio da je Granična policija BiH formirana prije 20 godina, tijekom kojih se promijenilo pet vlada.

- Niti jedna vlada nije uspjela popuniti Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu koji je donesen prije 20 godina. Pored svih tih činjenjica, Graničnu policiju BiH i samu državu BiH je pogodio jedan globalni izazov, globalni problem, a to su migracije - naveo je Galić.

Po njegovim riječima, analizirajući sigurnosno stanje na području državne granice BiH, može se konstatirati da je ono prilično složeno i svaki dan se usložnjava.

- Imamo konstantan pritisak migrantske populacije na istočnu granicu, najviše na području iz zone odgovornosti Terenskog ureda Istok, postrojbe Granične policije Zvornik - naveo je Galić.

Dodao je kako je Granična policija BiH, sukladno pozitivnim zakonskim propisima i mogućnostima koje proizilaze iz zakona, pregrupirala svoje policijske snage na to područje.

- Imamo ispomoć dvije policijske agencije sa državne razine, imamo ispomoć i jedne agencije sa entitetske razine. Imamo potpisane sporazume sa pet županija i jedan entitetske razine. Još uvijek nismo dobili odgovor, potpis sporazuma za suradnju od policije iz Unsko-sanskog kantona i Federalnog MUP-a. Ono što možemo kazati u vidu konstatacije, još uvijek nemamo kvalitetan odgovor na ove migrante - kazao je Galić.

Po njegovom mišljenju, postojeći zakonski okviri i zakonska rješenja „ne nude kvalitetan alat u rukama policijskih službenika da se adekvatnije suočimo s ovim globalnim izazovom“.

Član povjerenstva Sredoje Nović je kazao kako je očigledno da je ovo problem Bosne i Hercegovine u cjelini.

- Nema institucije i na razini BiH i u BiH koja ne bi trebala biti vezana za ovo. Niti je ovo samo sigurnosni, niti je ovo samo humanitarni problem. Kad slušate struku, čujete jedno. Kad slušate politiku, čujete drugo - kazao je Nović.

Po njegovim riječima, ne može samo granična služba biti odgovorna.

Dragan Mektić je kazao kako se on naslušao rasprava o ovoj temi u Parlamentu i u povjerensrvima te da „parlament pa i ovo povjerenstvo nikad nisu ništa pomogli u rješavanju migrantske krize“.

Nakon rasprave, članovi Zajedničkog povjerenstva usvojili su Izvještaja o radu Granične policije BiH za 2019. godinu.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?